Reformierakonna kodulehe järgi valivad erakonna liikmed sisevalimiste esimeses voorus need parteikaaslased, keda nad soovivad näha kandideerimas oma valimisringkonna nimekirjas. Üldiselt on juba neis nimekirjades näha tendentse, mille järgi erakonna liikmed lõpuks riigikogu valimisnimekirjadesse paigutatakse. Seega saab juba sisevalimiste põhjal teha mõningaid järeldusi sellest, millise suuna erakond on eelolevaks valimisralliks ette võtnud ning millised sisemised muutused vahepeal aset leidnud.

Vastne rahandusminister ja Reformierakonna uustulnuk Maris Lauri stardib sisevalimistel näiteks üsna healt positsioonilt: Mustamäe ja Nõmme nimekirjas on ta esinumbri Urmas Paeti järel teisel kohal. Tema järel kandideerib kolmandana vastne ülejooksik Eerik-Niiles Kross, kes koos Yoko Alenderiga loetud päevade eest IRL-ist Reformierakonda pages.

Ent kõigil erakonda vahetanutel ei ole nii hästi läinud. Eelmisel suvel Keskerakonna Reformierakonna vastu vahetanud Ain Seppik kandideerib Ida-Virumaa sisevalimistel nimekirja allotsas, kümnendal kohal.

Hüppe tippu on teinud äsja erakonnaga liitunud Heidy Purga, kes on Haabersti, Kristiine ja Põhja-Tallinna sisevalimiste nimekirjas teisel kohal Kristen Michali järel. Et Purga on parteiga liitumise algusest saadik rääkinud parlamendisaadiku tööst ning tundub enda riigikogulase tulevikus üsna kindel olevat, tundub selline valik ka igati loogiline.

Ka oktoobri lõpus Reformierakonda astunud peaministri büroo juhataja Liina Kersna stardib kõrgelt: Võru-, Valga- ja Põlvamaa nimekirjas kandideerib ta Hanno Pevkuri järel teisena, samuti hiljuti parteiga liitunud keeleteadlane Urmas Sutrop aga kolmandana Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital.

Uusliikmetest on kõrgeima stardipositsiooni saanud Pärnumaa nimekirjas kandideeriv Pärnu praegune linnapea Toomas Kivimägi, kes samuti pärast kahel korral valimisliiduga Pärnu kohalikel valimistel võidu saavutamist nüüd, vahetult enne riigikogu valimisi Reformierakonnaga otsustas liituda.

Kivi ja Maruste comeback’id

Reformierakonna sisevalimiste nimekiri annab märku ka nii mõnegi sellise liikme comeback’ist, mida esimese hooga ehk ei oleks osanud oodata.

Näiteks kandideerib Tartu nimekirjas viiendal kohal Rait Maruste, kes on varem avalikult välja öelnud, et loobub poliitilisest tegevusest ning enam riigikokku ei kandideeri, põhjendades seda ajakirjandusele sooviga avalikust elust tagasi tõmbuda. Ehkki Maruste ei kandideerinud ka eelmise aasta kohaliku omavalitsuse valimistel, on ta nüüd siiski meelt muutnud.

Lääne-Virumaa nimekirjas leiame kõrgelt teiselt kohalt aga Signe Kivi, kes vahepeal Eesti kunstiakadeemia rektorikoha tõttu poliitikas pikalt ei osalenud. Kunagine kultuuriminister on varasemalt ajakirjanduses välja öelnud, et ei kandideeri kolmandat korda EKA rektori kohale, mis tähendaks, et töö kas siis täidesaatva või seadusandliku võimu teenistuses oleks üsna loogiline karjäärijätk.

Reformierakonna sisevalimiste nimekirjadega saab tutvuda erakonna kodulehel. Sisevalimiste esimene voor toimub 3.- 13. novembril 2014.