Täna hommikul analüüsisid Delfi valimissaate stuudios vahetult peale keskööd saabunud valimistulemusi Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo ja keskerakonna aseesimees Mailis Reps.

Oravate suurvõitu esimese pilguga hinnanud Reps tunnistas, et Keskerakonna allajäämisel olid laiad põhjused.

„Kõike jäi puudu. Aga peamiselt e-hääli. 70 000 hääleline vahe e-häältega on nii suur, et seda pole võimalik tasa teha. Ju me ei tunne veel neid valijaid, kes on elektroonilistes keskkondades,“ tõdes Keskerakondlane.

1x
00:00


Reps ei pidanud isegi Keskerakonna suurimaks kaotuseks venekeelse valija vähest aktiivsust, vaid ka keskerakonna allajäämis maapiirkondades, kus nii Reformierakond kui EKRE kõvad tulemused tegi.

„Kõigepealt eeldati suurepäraseid tulemusi igal pool, maapiirkondades. Aga seal särasid tegelikult nii Reformierakond kui EKRE. Maal võime öelda, et rahvakohtumistel sellist fooni polnud, et kõik tormasid Reformierakonda valima,“ oli ta oma hinnangus otsekohene.

Reps vangutas stuudios mitmel korral pead ja väljendas lihtsalt uskumatust, et nii paljud inimesed Reformierakonna taha läksid. „Uskumatu on küll vaadata inimesi, et enamik neid valijaid, kes läksid Reformierakonda valima ei saa üle 2100 euro palka. Aga inimesed, kes alla selle teenivad ei võida maksumuudatusest midagi. Aga inimesed läksid massiliselt ja uskusid seda juttu!“ oli ta löödud.

Reformierakonna peasekretär oli aga väga õnnelik, sest tema sõnul osutusid partei valitud valimisteemad õigeteks. „Me ii oodanud tõesti nii suurt vahet [Keskerakonnaga]. Selle tõi ikkagi see, et rääkisime õigetest teemadest. Maksuteemad, hinnatõusud, elukallidus. Me nägime algusest peale, et paljud inimesed selle maksusüsteemiga kaotasid või olid segaduses. Samamoodi eestikeelne haridus. Need teemad läksid Eesti inimestele korda,“ leidis Keldo.

Valimiste võitjana valitsust moodustama hakkava Reformierakonna juhtfiguur väitis saates, et Isamaa ja sotside kaotusvalu ei peaks olema valitsuse moodustamisel suurem probleem.

Riigikogus on 101 kohta ja me oleme välistanud EKRE-ga koostöö ja see järab meile kaks varianti. Kas teha Isamaa ja sotsidega või Keskerakonnaga. Mis puudutab maksudesse, siis ükski valitsusosapool praegu ei võtnud seda maksukäkki omaks ja see annab meile võimaluse,“ ütles ta küsimusel peale, miks peaksid sotsid tahtma alla neelata Reformireakonna maksuettepanekuid.

Kellega aga hakkab Reformierakond sotside juures läbi rääkima? Hommikuks oli selge, et SDE esimehe Jevgeni Ossinovski väljavahetamist ihaldav Indrek Saar sai siiski riigikogusse sisse ja seega omandas platsdarmi pöörde alustamiseks, kui tal soovi on.

„Indrek Saar on sees? Kas muutus oli?“ muutus Keldo natuke ärevaks. Aga lisas siis kohe: „Niipalju kui tean, siis sotsidel on täna juhatus, me ei oska öelda, mis teised erakonnad sisekaemusena teevad. Seda oskavad Jevgeni ja Indrek ise öelda.“.