Reformierakonna üks võimalik presidendikandidaat, Siim Kallas, ütles Eesti Päevalehele antud intervjuus, et kahe presidendikandidaadiga jätkamine tooks Reformierakonnale kaasa halvima variandi: tühjad pihud. Peaminister Taavi Rõivas usub, et Reformierakonna eelistus saab selgemaks pärast kohtumist koalitsioonipartnerite esindajatega.

Aprillis kandideerimisteatega presidendiralli avanud Siim Kallas paistab olevat tüdinud sellest, et Reformierakond pole ikka veel otsustanud, kas presidendikandidaadina eelistatakse teda või Marina Kaljuranda.

Reformierakonna esimees ja peaminister Taavi Rõivas ei välistanud eilsel valitsuse pressikonverentsil ka Urmas Paeti võimalusi, nimetades Reformierakonna tugevate presidendiks pürgijatena nii Marina Kaljuranda, Siim Kallast kui ka Urmas Paetit.

"Reformierakonnaga on seostatud vähemalt kolme väga väärikat kandidaati ja ma usun, et neid kõiki on põhjust toetada," ütles Rõivas.

Vastavalt põhiseadusele valib presidendi salajasel hääletusel riigikogu. Valituks tunnistatakse kandidaat, kelle poolt hääletab augusti lõpus vähemalt 68 riigikogu liiget.

"Samas me ju teame, et ainult Reformierakonna toetusest on vähe selleks, et presidenti valida ja seetõttu me oleme teinud erakondadele ettepaneku juba paar kuud tagasi, et istuda ühiselt maha, vaadata, millised on need võimalused riigikogus leida see 68 häält ühe kandidaadi taha," kommenteeris Rõivas. 68 hääle leidmine tähendab, et lisaks koalitsioonihäältele peab olema toetust ka opositsioonist.

Koalitsioonihääli on kokku 59, kuid siingi ei saa välistada vangerdusi. "Me ei saa ka ju tegelikult eeldada, et koalitsioon ilmtingimata ühtemoodi hääletab, aga ilus oleks. See oleks ju iseenesest väga positiivne, kui me parlamendis suudaks presidendi ära valida," sõnas Rõivas.

Koalitsioonierakondade esindajate kohtumine toimub järgmisel nädalal.

Peaminister Taavi Rõivas ütles, Reformierakonna poolne valmisolek üksmeeleks on olemas, lisaks on erakond hoidunud ühe kindla presidendikandidaadi taha joondumisest. "Me otsime toetust mitmele kandidaadile ja vaatame siis, kuidas teiste valmisolek neid toetada on ja vastavalt sellele saab ka selguvad, et kui reaalne on siis presidendi valimine riigikogus," selgitas Rõivas.

Reformierakond ei ole veel enda soosikut presidendikandidaadiks esitanud. IRL-i volikogu valis seadis presidendikandidaadiks Allar Jõksi, Sotsiaaldemokraatlik Erakond riigikogu esimehe Eiki Nestori.

Opositsioonierakondadest toetab Vabaerakond Allar Jõksi, EKRE presidendikandidaadiks on Mart Helme.