Erakonna esimees Margus Tsahkna ütles, et äärmuste omavahelisse vastandumise aseme on vaja tasakaalustavat, talupojamõistuslikku lähenemist, mida Jõks erakondade ülese kandidaadina esindab. „Vastandumine ja äärmuste vaheline kraaklemine ei vii ühiskonda edasi. Peame keskenduma nii presidendikandidaadi valikul kui ka igapäevases poliitikas olulisele - eesti rahva püsimisele ning rahvusriigi arengule,“ ütles Tsahkna.

Tsahkna sõnul ei ole Jõks allunud ühegi erakonna ettekirjutustele ning temast ei saa kuulekat mugavuspresidenti. „Poliitiline allumatus on talle maksma läinud küll töö jätkamise õiguskantslerina, kuid on tõestanud, et ta on sõltumatu ning lähtunud nii kohtuniku, õiguskantsleri kui ka advokaadina oma ametivandest ja põhiseaduses sätestatud põhimõtetest. See annab usku, et presidendiamet ei ole üksnes õukonnamängude tallermaa, vaid omab olulist rolli ühiskonna sidustamisel.“

IRL-i volikogu aseesimehe Ulla Preedeni sõnul veenis Jõksi volikogu ees peetud kõne et tema põhimõtted kattuvad suuresti IRL-i omadega. „Rahvusriigi püsimine, eesti keele ja kultuuri säilimine, inimväärikuse, arengu ja ettevõtlusvabaduse tagamine on väärtused, millele toetub Eesti riik ja mis on üle päevapoliitilisest vaidlustest,“ ütles volikogu aseesimees Ulla Preeden. „Volikogu liikmeid veenis ka Jõksi toetus kohalikel valimiste valimisliitudele erakondade ja üksikkandidaatide kõrval – see aitab kaasa tugeva kogukonna arengule ja võimaldab inimestel enam kohaliku elu korraldamises kaasa rääkida,“ lisas ta.

Erakonna esimehe sõnul avas Allar Jõks avas oma nägemuse presidendi rollist eelkõige kui põhiseaduses sätestatud põhimõtete kaitsjast. „Ta on näidanud, et ta kannab meie väärtusi ning tema taha on valmis koonduma mitme erakonna esindajad. Ootame koostöövõimet kõigi erakondade poolt, et leida erakondade ülest kandidaati, selleks peame tõusma erakondlikest huvidest kõrgemale.“

IRL-i eestseisus ja fraktsioon otsustasid toetada Allar Jõksi presidendikandidaadina ja esitada ta erakonna volikogule arutamiseks ja otsustamiseks 30. mail. Vastavalt erakonna põhikirjale teeb ettepaneku presidendikandidaadi osas eestseisus ja otsustab volikogu.

IRL-i volikogusse kuulub 145 liiget kõigist piirkondadest, kes valiti talvistel piirkondlikel üldkogudel. Volikogu tuleb kokku vähemalt kaks korda aastas kevadiseks ja sügiseseks istungiks ning vajadusel istungite vahel otsuste tegemiseks. Tänane volikogu on avatud kõigile eelnevalt registreerunud erakonnaliikmetele.

Isamaa ja Res Publica Liit korraldab erakonna avatud volikogu täna, 5. juunil kell 13 Tallinnas, Kultuurikatlas.