"Kuuldavasti see kohtumine toimub, aga aeg ja koht pole veel teada," ütles riigikogu sotside fraktsiooni pressiesindaja Kai Kalamees Delfile. Kohtumise tõenäosust kinnitas ka peaministri nõunik Liina Kersna.

Varem on spekuleeritud, et kõige varasem aeg, mil rahandusminister Jürgen Ligi edasine saatus ning ministritöö jätkumine või mittejätkumine võiks selguda, on esmaspäev. See tähendab, et täna toimuval vestlusel võib asjaosaliste endi jaoks selgeks saada ka, mis täpselt Ligist edasi saab.

Tüli kahe koalitsioonierakonna vahel lahvatas pärast kolmapäevase "Foorumi" saate lõppu. Neljapäeva hommikul kommenteeris rahandusminister enda Facebooki seinal saadet puudutavat postitust, nimetades haridusminister Jevgeni Ossinovskit "sisserändaja pojaks roosast erakonnast".

"Ossinovski "tasakaalukus" pole muud kui juurtetus ja teadmatus. Mees arvab, et ajalugu algas temast ja kõigis teemades järgib sama inetut klišeed, et eelmine valitsus nii ja naa ja nüüd tuli tema. Ajades totaalselt segi seaduspära ja riigi süü. Seekord näiteks emigratsiooni ja ajaloolise pärandi seoses. Just see ignorants küsimuses, kust me alustasime, on noorte äramineku suurim stiimul. Minister peaks rääkima, et tasub kannatada ja pingutada, meil läheb aina paremini (Soomel ju mitte), tema ütleb, et nõukogude võimu ei tohi süüdistada, tema ajab asja korda. Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata," seisis Ligi kommentaaris.

Ligi solvangu aluseks oli Ossinovski kolmapäevane sõnavõtt saates "Foorum", kus ta ütles, et 23 aastat pärast taasiseseisvumist ei ole enam kõiges nõukogude võimu süüdistamine mõistlik.

Neljapäev kulus Ligil vabandavatele ülesastumistele erinevates meediakanalites, kus ta palus haridusministrilt andeks mõtlematusest lausutud teravuste pärast.

Reedel rääkisid Ossinovski ja Ligi telefonis ning rahandusministri sõnul sai ta "südamelt ära" selle, mis teda mõtlematusest antud sõnu lausuma pani. Vestlusele järgnes Jegveni Ossinovski Facebooki-postitus, kus ta andis märku, et ehkki saab inimlikul tasandil Ligile andeks anda, arvab ta siiski, et selliseid sõnu lausunud poliitik ei tohiks valitsuses jätkata.

Ligi tagasiastumist näib soovivat kogu Sotsiaaldemokraatlik erakond. Ka on enda suhtumist väljendanud Keskerakond, kes ärgitab riigikogu Ligile umbusaldust avaldama. Selle tõttu leidub ka neid, kes on hakanud täheldama sotside ja Keskerakonna teatavat lähenemist, mis võiks tulevikus viia ühise koalitsiooni sõlmimise plaanini.

Peaminister Taavi Rõivas ja mitmed teised reformierakonna liikmed on aga seda meelt, et kuna Jürgen Ligi on Ossinovski ees avalikult mitu korda vabandanud ning tema kommentaar ei tulnud päris tühjast kohast, ei ole tema tagasiastumise või vallandamise nõudmine põhjendatud.

Millise tulemuseni jõuavad valitsusjuht Taavi Rõivas ja sotside pealik ning kaitseminister Sven Mikser täna, selgub tõenäoliselt juba lähiajal. Samuti selgub selle otsusega suure tõenäosusega valitsuse edasine tulevik.