Reformierakonna fraktsioon tegi mõned nädalad tagasi ettepaneku teha Tallinna linnavolikogu saalis remont volikogu esimehe ja aseesimehe hüvitise eest. See oli vastuseks Keskerakonna mõjuka poliitiku ja volikogu esimehe Mihhail Kõlvarti hoiakule, kes keeldus suurt Eesti riigilippu saali tagasi tooma, kuhu Reformierakonna fraktsioon selle lipu puudumisel kingitusena tõi. Ühe põhjusena venitada tõi Kõlvart sisekujundaja soovi saali remontida, millele Reformierakond vastas ettepanekuga see remont volikogu esimehe töötasust katta.

Selle ettepaneku järgselt andis Keskerakond rahanduskomisjonis teada, et leiavad kohe järgmisel aastal vahendid, et suur sinimustvalge, Eesti riigilipp saali tagasi saaks. Sama kinnitus oli ka Tallinna volikogus eelarve ettepanekute hääletuse juures, kus opositsioon tegi ettepaneku tuua Eesti riigilipp pealinna volikogu saali tagasi.

"Tallinnas ja Eestis on vähe neid, kes poleks kuulnud pealinna lipusaagast. Vaidlusest, kas pealinna kõige olulisemas saalis peaks olema suur sinimustvalge, Eesti riigilipp. Kõlvart ja Keskpartei on seni vastu olnud, nüüd paistab, et avalik surve on tulemust tooma hakanud," märkis Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal.

Tallinna volikogu saali lipusaaga algas Reformierakonna fraktsiooni meie ettepanekust, et saalis oleks Eesti riigilipp. Sel hetkel ei olnud saalis ühtegi sinimustvalget, ei suurt ega väikest. "Suure sinimustvalge toomist Mihhail Kõlvart pidurdas, leiutades uusi põhjendusi," ütles Michal.

Reformierakonna fraktsioon kinkis volikogule suure Eesti riigilipu koos alusega. "Vaikselt, vargsi lasi Kõlvart riigilipu viia teise ruumi. Kolm sammu koopiamasinast, seitse suitsuruumist, kaheksa meeste tualetist. Keelates kategooriliselt lipu pealinna olulisemate otsuste saali paigaldamises. Justkui see oleks väärikas koht lipule," sõnas Michal.

Avalikkuse pahameele jätkudes otsis Kõlvart Michali sõnul töörühma, mis leidis, et volikogu saali võiks remontida, sest saali, kus on ruumi sajale inimesele, polevat kohe üldse piisavalt ruumi Eesti lipu tagasitoomiseks.

Paar istungit tagasi andis Reformierakond sisse konkreetse ettepaneku, mille kohaselt võiks remondi teha Mihhail Kõlvarti ja volikogu aseesimehe Toivo Tootseni hüvitise eest, mis on vastavalt 5288 ja 2000 eurot kuus ehk aastas kokku ligi 100 000 eurot. "Et oleks selge - tahate edasi venitada, pange niigi halvasti põhjendatud suur tasu selleks lauale, et lipp saali saaks," ütles Michal.

"Sel nädalal kuulsime rahanduskomisjonis, et ärgem neilt palka ära võtta palugu, volikogu leiab vahendid ja lipp saab saali. Eelarve dokumentatsioonis on täna volikogus ka mustvalgelt kirjas "vajalikud tööd volikogu istungite saalis on 2019. aastaks kavandatud"," rääkis Michal. "Selgub, et kui kaks korda kuus koosoleku juhatamise eest hiigelpalk kõneks teha, lepitakse keskparteis isegi suure sinimustvalge saali toomisega."