Riigikogu matemaatiliseks enamuseks piisab 51 kohast, ent praktilise valitsemise mõttes peab koalitsioon küündima 54 kohani. „Võid kirjutada valemeid, palju tahad, aga Eesti poliitikas peab summa olema vähemalt 53 kohta,“ ütles riigikogu esimees Jüri Ratas (Keskerakond) Delfi „Valimisstaabi“ saates. Ka Reformierakonnas räägitakse, et vajaduse korral tehakse koalitsioon ka 53 kohaga, ent seda pigem hädajuhul. Sellepärast paneme Delfi saates märgi turvalisema enamuse juures maha: elujõulise koalitsiooni mõõdupuu on 54 kohta.

Küsimus pole ainult täiskogu hääletustes, mida võivad mõjutada ülejooksmine, haigestumine ja reisimine. Ratas selgitas, et esiteks ei saa riigikogu juhatusse kuuluvad võimuliidu toetajad kuuluda samal ajal alatistesse komisjonidesse, välja arvatud Euroopa Liidu asjade komisjoni. See tähendab, et ilma otsustava ülekaaluta riigikogus võib koalitsioon olla sunnitud valima, millises komisjonis jäädakse opositsiooniga võrreldes vähemusse.

Sihtasutuse Liberaalne Kodanik simulatsioon on kasutanud võimuliitude elujõu prognoosimiseks seni Norstati ja MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut viimase nelja nädala koondreitinguid. Valimistulemuste saabudes hakkab simulatsioon arvestama päriselt antud hääli ja selle tulemusena kajastuvad selles ka muudatused.

Kolme kombinatsiooni tõenäosus jõuda 54 kohani enne esimesi valimistulemusi