"Kui vaadata üksikuid lubadusi programmides, võib tõesti leida sarnasusi, ent kui vaadata suuremat pilti, on arusaamised erakondade vahel märkimisväärsed," kommenteeris Pevkur.

Ta on jätkuvalt seda meelt, et neil valimistel annavad valijad suuna, kas Eesti jätkab tugeva NATO liitlasena ja kindlal Euroopa kursil või keeratakse suund ida poole.

"Kui Keskerakond oma programmi ei kirjuta seda, mida nad tegelikult mõtlevad, siis näitab see silmakirjalikkust ja mitte tegelikku olukorda," ütles Pevkur. "Kui Yana Toom ütleb sõnaselgelt, et seoses Ukrainas toimuvaga tuleb Venemaale kehtestatud sanktsioonidest loobuda, siis see on 180 kraadi erinev arusaamisest, mis on Reformierakonnal."

Pevkur lisas, et samuti mäletavad lugejad kindlasti "idarahaskandaali".

"Keskerakonna juhtivad liikmed eesotsas abilinnapea Mihhail Kõlvartiga on organisatsioonis nimega "Vene kool Eestis", mis võitleb eestikeelse hariduse andmise vastu vene noortele," märkis Pevkur.

"Neid näiteid võib tuua veel ja veel, aga suures pildis on väga selge, et arusaamine Eesti riigi toimimisest ja arengust sh rahvuslikust julgeolekust on Reformierakonnal ja Keskerakonnal diametraalselt erinevad," ütles Pevkur.

Tulles tagasi EPLi analüüsi juurde, nõustus siseminister, et Reformierakond on rääkinud julgeoleku teemadel mitmetel valmistel.

"Julgeolek ja vabadus ongi igikestvad teemad. Usun, et me kõik mõistame praegu Ukrainas toimuva valguses, et vabadus ei ole iseenesestmõistetav," ütles Pevkur. "Vabaduse nimel tuleb pingutada iga päev, mis tähendab, et ka julgeoleku tagamisega tuleb tegeleda iga päev. Ja julgeolek ei ole vaid kaks protsenti riigikaitsekulusid."

Pevkuri sõnul on julgeolek ka energiajulgeolek, sotsiaalne julgeolek, majandusjulgeolek ja veel palju muud. "Seetõttu kirjutaski Reformierakond nendeks valimisteks Rahvusliku Julgeoleku Strateegia ja on valmis sel teemal ka debatti pidama," lubas Pevkur. "Ehk veelkord kokkuvõtvalt - nende valimiste peateema on Eesti julgeolek ja seda kindlasti laiemalt kui ainult riigikaitse küsimused."