1. Ilves: "Tema puhul pole olulised ladusalt sõnastatud pressiteated, vaid professionaalne välispoliitiline visioon ning oskus selle nimel töötada koos välisteenistusega, kus on ametis palju häid ja pühendunud inimesi."

Paet on kurikuulus selle poolest, et teeb igast oma väiksemast sammust pressiteate. Üks tõsisemaid etteheiteid Paetile on, et juba ammu Nõmme linnaosavanemana täitis ta linnaosalehe enda mõtete ja piltidega, andes eeskuju praegusele Keskerakonna meediaimpeeriumile.

2. Ilves: "Ta peab edasi viima seda elavnemist, mis diplomaatide sõnul on viimasel ajal välisministeeriumis toimunud."

Paet lahkus ametist eelmise aasta lõpus. Ilvese hinnangul järgnes sellele elavnemine ministeeriumis. Tagasipöördumine vana ministri juurde vaevalt et elavnemisena kvalifitseerub.

3. Ilves: "Kui välisminister jätab end üksinda ega toetu täiel jõul välisteenistusele ja teistele välispoliitika kujundajatele, siis on ta paljuski nagu turist, kes ohtralt reisib, ei enamat."

Paet on olnud suhteliselt aktiivne reisija mööda maailma, mitte ainult Euroopas, vaid ka mööda Lähis-Ida, Aasiat ja Ameerikat. Ka koos Soome ministritega. Mitmel puhul on Kadriorus tekkinud küsimus: kas see sõit on vajalik? Seevastu on Pentus-Rosimannus reisinud ministri kohta suhteliselt harva.

4. Ilves: "Eesti välispoliitika edukas juhtimine anno 2015 eeldab kogemust, mitte parteipiletit."

Paet on Reformierakonna veteran, viide mittepoliitilisele välisministrile viitab pigem soovile nimetada sellele kohale mõni praegune ametnik.

5. Küsimusele, kas Urmas Paet võiks uuesti saada välisministriks, vastas Ilves: "Tal on Euroopa Parlamendis veel neli aastat tööd teha. Vaevalt, et ta tahab seda pooleli jätta."

See vist ei vajagi enam kommentaare.