„Kui vaatame praegusesse Euroopasse ja Euroopa naabrusesse, siis saame aru, et me räägime kriisiaja välisministrist. Tema puhul pole olulised ladusalt sõnastatud pressiteated, vaid professionaalne välispoliitiline visioon ning oskus selle nimel töötada koos välisteenistusega, kus on ametis palju häid ja pühendunud inimesi. Ta peab oma majas õhutama vaidlusi ja väitlusi, erinevaid arvamusi, julget loomingulisust – kõike seda, mis ongi 90 protsenti välisministri tegelikust tööst ning mis lõpuks annab tulemuslikkuse Eesti välissuhtlusele. Ta peab edasi viima seda elavnemist, mis diplomaatide sõnul on viimasel ajal välisministeeriumis toimunud. Kui välisminister jätab end üksinda ega toetu täiel jõul välisteenistusele ja teistele välispoliitika kujundajatele, siis on ta paljuski nagu turist, kes ohtralt reisib, ei enamat,“ ütles Ilves kantselei teatel vastusena Postimehe küsimustele.

"Eesti vajab välisministrit, kellele on esmatähtis meie riigi välispoliitiline, rahvusvaheline toimetulek ning kes motiveerib välisteenistust selle nimel töötama ja selgitab ühiskonnas usutavalt Eesti välispoliitilisi valikuid. Me vajame välisministrit, kes rahvusvahelistel kohtumistel kaitseb Eesti, Euroopa ja Atlandi-üleseid huve.“

President soovitab uue välisministri määramisel unustada parteipoliitika.
"Eesti välispoliitika edukas juhtimine anno 2015 eeldab kogemust, mitte parteipiletit."

Küsimusele, kas Urmas Paet võiks uuesti saada välisministriks, vastas Ilves: "Tal on Euroopa Parlamendis veel neli aastat tööd teha. Vaevalt, et ta tahab seda pooleli jätta."