Avaldus tehakse kolmapäeval Marokos, kus toimub "Süüria sõprade" kohtumine, vahendab BNS.

"Osalejad tunnustasid rahvuskoalitsiooni Süüria rahva ainsa legitiimse esindaja ja katusorganisatsioonina, mille alla Süüria opositsioonirühmitused kogunevad," öeldi kohtumisel heakskiidetud avalduses.

Kohtumisel osales 130 riigi esindajat, nende seas umbes 60 ministrit, Süüria opositsioon ja rahvusvahelised organisatsioonid.

Päev varem oli USA president Barack Obama koalitsiooni süürlaste esindajana tunnustanud, sama on teinud ka Euroopa Liit.

Eesti välisminister Urmas Paet ütles kolmapäeval "Süüria sõprade" kohtumisel Soome, Rootsi, Taani, Norra, Islandi, Läti, Leedu ja Eesti nimel, et kaheksa riiki tunnustavad Süüria opositsioonijõudude rahvuskoalitsiooni kui Süüria rahva legitiimset esindajat.

Kommünikees kutsusid "Süüria sõbrad" Assadit tagasi astuma ning toonitasid, et tema režiim peab kandma karistust rahvusvahelise õiguse rikkumise eest. Samuti hoiatati režiimi biorelvade kasutamise eest.

Ent hoolimata üha suuremast tunnustamisest suhtub osa Euroopa Liidu riike Süüria opositsioonikoalitsiooni kahtlevalt.

Aleppos võitlevad pühasõdalased on aga keeldunud koalitsiooni tunnustamast ja nõuavad islamiriigi kehtestamist. Nende seas on ka Al-Nusra rinne, mille USA lisas terrorirühmituste musta nimekirja. Ülestõusnud mõistsid sammu hukka ja on väidetud, et rühmitus on tegelikult kaheks lõhenenud - millest ühega tuleks läbirääkimisi alustada.