Merkel ütles pärast kohtumist teiste Euroopa Liidu riigijuhtidega, kus olid domineerivaks teemaks süüdistused, et USA rahvusliku julgeoleku agentuur (NSA) on salvestanud miljoneid Prantsuse telefonikõnesid ja kuulanud pealt Merkeli mobiiltelefoni, et tahab USA presidendilt Barack Obamalt tegutsemist, mitte ainult vabandavaid sõnu, vahendab Reuters.

Saksamaa ja Prantsusmaa püüdlevad vastastikuse mõistmise poole Ühendriikidega koostöö osas luureagentuuride vahel ja sellega võiksid lõpuks ühineda ka teised Euroopa Liidu riigid.

„See tähendab raamistikku koostööle asjassepuutuvate teenistuste vahel. Saksamaa ja Prantsusmaa on võtnud initsiatiivi ja teised liikmesriigid ühinevad sellega,“ ütles Merkel.

Pärast tippkohtumise esimest päeva tehtud ühisavalduses teatasid Euroopa Liidu 28 liikmesriigi juhid, et toetavad Prantsuse-Saksa plaani.

Merkel tõstatas nuhkimisest hoidumise kokkuleppe teema esimest korda Obama visiidi ajal Berliini selle aasta juunis, kuid sellest ei tulnud midagi välja. Viimased paljastused on uuendanud tema otsustavust selline pakt sõlmida.

USA-l on nuhkimisest hoidumise kokkulepe Suurbritannia, Austraalia, Uus-Meremaa ja Kanadaga. Selle liidu nimi on „Five Eyes“ („Viis Silma“) ja see sõlmiti pärast Teist maailmasõda.

Traditsiooniliselt pole aga USA soovinud sõlmida sarnaseid kokkuleppeid teiste liitlastega, vaatamata lähedastele suhetele, mis USA-l tänapäeval näiteks Saksamaaga on.

Merkeli sõnul oleks kokkulepe Washingtoniga tulnud juba kaua aega tagasi sõlmida, arvestades riikide ühiseid kogemusi.

„Me oleme koos Afganistanis. Meie sõdurid kogevad eluohtlikke olukordi. Mõnikord surevad nad samades lahingutes,“ ütles Merkel. „Sõprus ja partnerlus Euroopa liikmesriikide, sealhulgas Saksamaa, ja Ühendriikide vahel ei ole ühesuunaline tänav. Me sõltume sellest. Aga on häid põhjuseid, miks ka Ühendriigid vajavad maailmas sõpru.“

Mõned kõrged Saksa ametnikud ja Euroopa Parlamendi sakslasest president Martin Schulz on kutsunud nuhkimissüüdistuste tõttu peatama juulis alustatud läbirääkimisi Euroopa Liidu ja USA vahelise vabakaubandusleppe sõlmimiseks.

Merkel, kelle juhitav riik on üks maailma juhtivaid eksportijaid ja peaks võitma igasugusest kaubandusleppest Washingtoniga, ütles, et see ei ole õige tee, mida mööda käia, parim tee edasi oleks tema sõnul usalduse taastamine.

NSA endise kaastöötaja Edward Snowdeni lekitatud paljastused viimase kolme kuu jooksul on rikkunud Washingtoni suhteid mitmete tähtsate liitlastega alates Brasiiliast kuni Saudi Araabiani ning pole mingeid märke, et nende paljastuste allikas hakkaks kuivaks jääma.