Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe Remo Holsmeri sõnul on ööistungite ajal kõik nende saadikud riigikogu majas, kuid magamisgraafikuid ja nende organiseerijat ta nimetada ei soovinud. Sellele küsimusele jättis vastamata ka Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps.

„Kui obstruktsiooni eestvedajal Keskerakonnal on öösel saalis 5–6 inimest ja enamik neist läheb mingil hetkel rahulikult magama, siis koalitsioonierakondade kohustuseks on tagada ikkagi enamuse kohalolek,” täpsustas Holsmer.

„Ööistungite puhul vaatab fraktsiooni juhatus kriitilise pilguga üle kõik plaanitud lähetused või kohtumised väljaspool riigikogu,” lisas ta.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson märkis, et erakorraline istung, nagu selleks reedeks kokku kutsutu, saab toimuda vaid siis, kui istungitesaalis on kogu aeg kohal 51 saadikut. Erinevalt riigieelarve muudatusettepanekute hääletamisest ei piisa enam 5–6 opositsioonisaadikust saalis.

Holsmer: venitajate eesmärgid on küünilised

Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps kinnitas Delfile, et venitustaktikaga jätkatakse elektrihinna tõusu tavatarbija jaoks normaliseerimise ja sel teemal dialoogi astumise nimel. „Meie ettepanek on viia aktsiis Euroopa Liidu seatud miinimumini, mis on pea neli korda väiksem tänasest,” ütles Reps.

Simson lisas, et enam ei venitata 10-minutilisi vaheaegu võttes, vaid põhjalike küsimuste ja kõnede pidamise teel. „Seni, kuni maksuotsuseid hinnatõusu pidurdamiseks välistatakse, jätkuvad mammutistungid riigikogus ka järgmisel ja ülejärgmisel ja neile järgnevatel istungitel.”

Holsmeri sõnul on venitajate eesmärgid üksjagu küünilised. „Palju vilet lastakse elektriaktsiisi alandamise teemal, aga kui vaadata selle mõju inimesele, siis näiteks 30-eurose elektriarve puhul on see umbes üks euro kuus. Samal ajal on Keskerakond korduvalt teinud ettepaneku kehtestada astmeline tulumaks, millega võetaks maksumaksjate taskust kordades rohkem eurosid.”

„Elektriaktsiis kehtib ühetaoliselt kõigile inimestele olenemata nende sissetulekust ja selle alandamine pole kuigi efektiivne viis aidata neid inimesi, kes reaalselt abi vajavad. Lisaks veel ajafaktor – aktsiisi alandamine vähendaks riigi tulusid 30 miljoni euro võrra ja nii suurte muudatustega novembri lõpus välja tulla eelarve muutmiseks ei ole kuigi konstruktiivne.”

Opositsioon esitab küsimusi, koalitsioon peab olema valmis vastama

Venitajate süsteemsus tuleneb Holsmeri sõnul riigikogu töökorrast tulenevatest võimalustest pidada kõnesid, võtta vaheaegu, esitada küsimusi jne. „Ööistungite kontekstis võib öelda, et parlamentaarse demokraatia põld Eestis õitseb. Pean seda üheks tugeva parlamentarismi tunnuseks, kus seni suhteliselt vaikne opositsioon kasutab võimalusi oma seisukohtade tutvustamiseks ühiskonnas.”

Reps märkis, et riigikogu töötab iga eelnõuga põhjalikult, kodukorra seaduse kohaselt. „Eesti Keskerakonna fraktsiooni saadikud ning loodetavasti pärast sotsiaaldemokraatide pühapäevast kongressi ka teised opositsiooni saadikud küsivad igaüks põhjalikke küsimusi eelnõude kohta. Mis on loomulikult koalitsiooni saadikutele ebameeldivad, sest nõuavad ettekandjaid ka tegelikult oma seaduseelnõuga tutvuma, ettevalmistusi tegema,” leiab Reps.

„Meie saadikud omakorda valmistavad ette nii küsimused kui ka ettekandjad. Loomulikult vastutab iga eelnõu sisulise töö eest 1–3 saadikut, kuid kõned ning küsimused valmistab üldjuhul ette igaüks ise. Vaheaegu saab võtta vaid lõpphääletuste ning muudatusettepanekute eel, mis tähendab, et iga saadik peab olema iga eelnõu puhul olemas ning valmis küsima ning sõna võtma.”

Reps märkis veel, et kõik sisulised ja protseduurilised küsimused lepitakse Keskerakonnas kokku üheskoos fraktsiooni koosolekul.

„Kui keegi soovib ja vajab isiklikel või muudel põhjustel vahepeal või kogu öö ära olla, siis sellele tullakse fraktsioonis kõigi teadmisel vastu. Näiteks Olga Sõtniku väike tütar haigestus ning saadik ei olnud [neljapäeva] öösel tööl.”