Reformierakonda kuuluv põhiseaduskomisjoni liige Andrei Korobeinik ütles, et tema jagab oma erakonna seisukohta.

"Eelistan nõukogus näha riigikogu liiget, mitte ministri naist või venda," ütles Korobeinik rahvakogu ettepanekute arutelul.

Korobeiniku sõnul olid kõik teised erakonnad rahvakogu seisukohaga ühte meelt.

Põhuseaduskomisjoni juht Rait Maruste mainis, et sel juhul tuleks keelata ka kohalike omavalitsuste liikmete kuulumine nõukogudesse. "Nii tekib olukord, kus majanduses toimuva osas puudub riigil otsene allikas," ütles Maruste.

Samas leidsid mitmed põhiseaduskomisjoni liikmed, et need kaks ametit ei ole ühildatavad.

Kaks kuud tagasi president Toomas Hendrik Ilvese poolt riigikogule üleantud rahvakogu arutelupäeva seisukoht, et parlamendiliige ei peaks kuuluma riigiettevõtte nõukogusse, ei leidnud reformierekonna toetust.

Korobeiniku sõnul on kõikide rahvakogu ettepanekute läbi vaatamiseks ja eelnõude alagatamiseks aega üks aasta.

Täna toimunud riigikogu põhiseaduskomisjonis rahvakogu ettepanekute arutelul lepiti ettepanekute menetlemise tegevuskavas ja vajadusel eelnõude algatamise ajakavas.

Arutelu käigus soovib komisjon jõuda selgusele, millised muudatused tuleks viia valimisseadustesse ja missuguseid seadusi tuleks veel muuta või algatada. Varem on komisjon põhimõtteliselt toetanud rahvalagatuse regulatsiooni väljatöötamise vajadust.

Põhiseaduskomisjon on rahvakogu ettepanekuid arutanud oma korralistel istungitel ja keskendunud seni eelkõige erakonnaseaduse muudatustele, mis on välja töötatud vastavalt ettepanekutele, mille esitasid komisjonile mittetulundusühingute esindajad ja eksperdid, kuid milles on arvestatud ka rahvakogu ettepanekuid.