Eelmiste kohalike valimiste vaieldamatult aktiivseim erakond oli Keskerakond. Ühtekokku 204 valimispiirkonnas kandideerinud üle kolme tuhande keskerakondlase lõid lähikonkurente Reformierakonda ja IRL-i kolmandiku võrra pikema nimekirjaga.

Ehkki mõnede valdade liitumise tulemusel on omavalitsuste koguarv vähenenud, püüab Keskerakond peasekretär Priit Toobali ütlust mööda selgi korral latti hoida või seda isegi tõsta.

“Mõistetavalt on kampaania põhiteravik suunatud Tallinnale, kuid väga häid tulemusi ootame veel paljudes piirkondades,” ütles Toobal ning lisas, et põnevaid üllatusi ootab ta ka näiteks Põlva, Tartu, Jõgeva, Viljandi ja Võru linna tulemustest.

Läinud valimistel tagasihoidlikus 70 piirkonnas osalenud sotsiaaldemokraadid panustavad sel sügisel rohkem kui sajasse Eestimaa paika. Eesmärgiks on anda vähemalt neljale viiendikule kodanikest võimalus enda poolt hääletada.

Samas lisas sotside kampaanjajuht Tarvo Sarmet, et paljud tema erakonnakaaslased kandideerivad ka väiksemates valimisliitudes. “Peame väga oluliseks, et kandideerijad tunnevad oma kogukonda, teavad, mis seal on olulised teemad ja probleemid,” rääkis Sarmet.

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Tiit Riisalo kinnitas, et nemad soovivad nimekirja välja panna vähemalt sama paljudes omavalitsustes kui neli aastat tagasi. Nimekirjade hulgast märksa olulisemaks pidas ta aga seda, et nendes oleksid kandidaadid, kes tõsimeeli tahavad kohalikku elu edendada ja Eesti asja ajada.

Kõige napimalt vastas Delfi küsimustele Reformierakond, vihjates siiski, et ka nemad jahivad rekordtulemust. “Juba tänaseks on selge, et meie nimekirjades kandideerib sügisel rohkem kandidaate kui kunagi varem,” sõnas erakonna avalike suhete juht Silver Pukk.

Küll aga nentisid kõigi erakondade esindajad, et hetkel on tegemist veel spekulatsioonidega – valimisnimekirjad lähevad lõplikult lukku 10. septembril ning seni jõuab veel suur hulk kandideerijaid veel lisanduda ja loobuda.

Erakondade esindatus 2009. aasta kohalike omavalitsuste valimistel:

ErakondNimekirjadKandidaadid
Keskerakond 2043128
Reformierakond1342031
Isamaa ja Res Publica Liit1322009
Sotsiaaldemokraatlik erakond701095