„Leiame, et tänases kontekstis ei ole mõistlik rääkida kolmandatest riikidest tööjõu sissetoomisest. Kui me soovime, et meie keel ja kultuur säiliksid ka aastakümnete pärast, siis tuleb mõelda kõigepealt meie inimeste peale, kes on suundunud võõrriiki tööle,“ rääkis riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

„Oluline on välismaale lahkunud eestlaste tagasikutsumine. Ainuüksi ametlik statistika räägib, et ligi 25 000 inimest käib välisriigis tööl,“ lisas Simson, kelle sõnul näitavad rahvaloenduse andmed, et valdavalt on Eestist lahkunud parimas tööeas noored. „Nemad on inimesed, kellel on oskused, mida vajaks ka Eesti tööturg. Senine valitsuse poliitika on aga väljarännet pigem soosinud.“

„Keskerakond ei toeta poliitikat, kus tööpuuduse lahendusena nähakse väljarännet ja majanduse elavdamisena odava tööjõu sisselubamist,“ sõnas Simson.

Keski kojutuleku seadus

Simson meenutas, et Keskerakond algatas suurima tööpuuduse ajal Eesti kodanike kojutuleku seaduse, mis üheksa meetme abil peaks soodustama kodanike tagasipöördumist ning motiveerima Eestisse elama jäämist ja siin töötamist.

Seaduseelnõu oleks Simsoni hinnangul vastuvõtmisel lahendanud tagasipöördujate eluasemete küsimuse, pakkunud paremaid võimalusi kutseõppe lõpetanute töölerakendamiseks ja võimaldanud senisest paremini toetada Eesti eksportivaid ettevõtteid.

„Paraku otsustas Eesti valitsus olukorras, kus kõik ülejäänud Euroopa Liidu riigid asusid töökohtade loomist toetama, et Eestis pole seda vaja,“ laitis Simson valitsust.

SDE ja Reform toetavad tippspetsialistide tulemist

SDE esimees Sven Mikser rääkis reedel toimunud SDE öökonverentsil Delfile, et riik ei peaks arvama, et tööpuudus on töövõtja enda probleem ning et riigil ei ole inimeste Eestis hoidmiseks mingeid võimalusi.

Samuti ei peaks riik Mikseri sõnul kartma vajadusel kasutada võõrtööjõudu kolmandatest riikidest. "Riik peaks aitama otsida turge, tulema vastu tema tööjõu vajadustele. Kas või tooma kolmandatest riikidest sisse kvalifitseeritud tööjõudu."

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles Delfile, et Reformierakond on vastu madala hariduse ja väheste oskustega massilisele võõrtööjõu sissetoomisele.

"Samas peame oluliseks, et siia tulekuks oleks soodne keskkond välisõppejõududel, tudengitel ning tippspetsialistidel. See aitab tõsta Eesti majanduse konkurentsivõimet ja loob eelduseid kõrgemat lisandväärtust loovate majandusharude tekkeks."