Presidendi kantselei teatel tervitati exporite nimetuse alla koondunud eestlastest rattureid kõva aplausi ja riigipea tänusõnadega.

Eesti rahvuspäeva avades ütles president Ilves, et Expo tänavune peateema on toit ja Itaalias toidust rääkida on väga paslik. Samas tõdes ta, et paljudes paikades on tõsine probleem nälg ja selle eest vastutab kogu maailm.

Samuti on president Ilvese sõnul mitmes riigis järjest suurem probleem inimeste rasvumine, ülekaal ja toiduallergiad ning tema hinnangul tuleb panustada tõsiselt toitumisega seotud tarbijateadlikkuse tõstmisse.

Itaalia aseriigisekretär Ivan Scalfarotto pakutud lõunasöögil tõstatas Eesti riigipea Vahemere ebaseadusliku rände teema, tõdedes, et Euroopa Liidu riigid peavad olema solidaarsed liikmete suhtes, kes on kõige suurema surve all. President Ilves ja aseriigisekretär Scalfarotto tõdesid ühiselt, et Euroopa Liidu ida- ja lõunanaabrusest tulenevaid ohte tuleks adresseerida terviklikult.

Eesti paviljoni tänavusteks märksõnadeks on põhjamaine nutikus, puhas toit ja loodus, silmapaistev disain ja maailmatasemel muusika eesotsas Arvo Pärdiga.

Eesti uksed on Itaalias poole aasta jooksul – maist kuni oktoobri lõpuni – avatud kümnetele miljonitele inimestele sadadest erinevatest riikidest. Eesti on ühtlasi ainus Expol osalev Põhjamaa riik.

Meie ettevõtetest on Expol esindatud näiteks Snakefloorsi ja Bolefloori põrandad. Reliefwallsi seinakatted, Borgi diivanid, Renard mootorratas, Viksi jalgratas ja Estonia klaver.