Keskerakonna ladvik eesotsas parteijuhi Jüri Ratasega kogunes eile õhtul omavahelisteks aruteludeks Haapsalus Fra Mare Thalasso spaas, kus Delfil õnnestus neid tabada, uurimaks valitsuses energiakriisi teemal tekkinud erimeelsuste ja pingete kohta.

Teiste seas oli nõus olukorda kommenteerima energiakriisi lahendamise eest vastutav majandusminister Aas. Viimase sõnul ootab Keskerakond valitsuspartnerilt oma ettepanekutele tagasisidet, hoolimata sellest et peaminister Kallas on andnud juba avalikult mõista, et neid valitsuses ei arutata.

"Ultimaatum see ei ole, aga kui me mõtleme neile kiiretele meetmetele, siis nende rakendamise juures ei ole meil põhjust ega aega oodata," märkis Aas. "Selle juures saab määravaks see, kui kiiresti ja efektiivselt suudetakse otsustada."

Küsimusele, kas tema tunneb, et Keskerakond saab selles koalitsioonis jätkata, vastas Aas: "Ma arvan, et juhul kui valitsuspartner meie ettepanekutele reageerib ja teeb seda tõesti sisuliselt."

"Aga kui vastus [ettepanekutele] on negatiivne, siis ma arvan, et Keskerakonna fraktsioon, kes need ettepanekud on teinud, peab kogunema ja otsustama, mida [edasi] teha," tunnistas minister.

Kaja Kallas ja Jüri Ratas

Aasa arvates uut koalitsiooni veel ei sepistata.

"Ühtegi koalitsiooni ei saa teha enne, kui eelmine on lõppenud, nii et selles suhtes ma arvan, et me kindlasti ei võta ette selliseid samme, vormimaks midagi uut enne, kui tõesti ei ole olukord, et ei ole võimalik edasi minna," selgitas ta. "Aga tänast dünaamikat vaadates ma arvan, et on võimalik edasi minna."

Valitsuses valitsevaid pingeid kommenteerides rääkis Aas ka sellest, mida teeks tema peaministrina sellises olukorras teisiti. "Ma arvan, et ma mõistaks seda, et mingites olukordades oleks tulnud reageerida kuidagi teistmoodi. Ma püüaks selgeks teha, miks on see nii läinud ja teha sellest ka oma järeldused," märkis minister. "Ma vaataks, mida ma ise peaks teistmoodi tegema."

Aas siiski tunnistas, et ei ole tema ülesanne peaministrit õpetada, kuidas ühte või teist otsust langetada. "Ma arvan, et meil on tubli peaminister, ta oskab ise mõelda."

Reformierakonna Tallinna valimispidu

Kriitikat, et majandusministrina on ta teema puhul liiga vaikne, Aas aga tõrjus, öeldes, et "ühtegi kriisi ei lahendata suure kisa ja käraga". "Me liigume õiges suunas ja ma ei pea õigeks, et see liikumine toimub ainult suure trummipõrinaga," sõnas ta. "Kriisi ajal on vaja tööd teha."

Küsimusele, milline on sellisel juhul ministri konkreetne panus energiakriisi lahendamiseks, Aas otsesõnu ei vastanud, vaid märkis, et "see, mis energeetikavaldkonnas on tehtud, on tehtud õiges suunas."

Mis saab aga juhul, kui valitsus lagunebki ja Aas ministrikoha kaotab? "Iga minister peab kogu aeg arvestama, et see töö on ajutine, seda ei ole kunagi antud kellelegi igaveseks," ütles Aas. "Kui see nii juhtub, siis juhtub."