Miks on see kõne märgiline? Olgugi, et Joe Biden on USA president olnud juba mitu kuud, pole ta seni Zelenskiga otse suhelnud, kuigi Ukraina on läänest abi ja toetust otsinud konfliktis Venemaaga. Ukraina diplomaadid ja ametnikud on selle kõne toimumiseks tööd teinud nädalaid.

Kõne jooksul andis Biden Zelenskile märku, et USA toetab täielikult Ukraina iseseisvust ning territoriaalset terviklikkust ning Ukraina võib suurriigile loota ajal, mil Venemaa piiril vägesid koondab. Presidendid arutasid ka korruptsioonivastaste reformide olulisust Ukrainas, vahendas Axios.

Miks just praegu? Teadaolevalt asus Venemaa teisipäeval oma vägesid taas Ukraina piiri lähedale koondama. Ukraina ajakirjanikule ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov neljapäeval, et Venemaal on õigus vägesid oma territooriumi piires oma äranägemise järgi ümber paigutada.

Peskovi avalduse peale teatas USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price eile, et USA taunib seda, kuidas Venemaa Ukrainat hirmutab ja ähvardab. „Oleme mures Venemaa agressiivse ja provokatiivse tegevuse hiljutise eskaleerumise pärast,” ütles Price.