Teadaolevalt asus Venemaa teisipäeval oma vägesid taas Ukraina piiri lähedale koondama.

„Oleme mures Venemaa agressiivse ja provokatiivse tegevuse hiljutise eskaleerumise pärast,” ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.„Taunime agressiivset tegevust, mille eesmärk on hirmutada ja ähvardada meie partnerit Ukrainat.”

USA saatkond Kiievis tegi omapoolse avalduse, milles kutsus Venemaad üles „järgima relvarahumeetmeid” ja „tegema lõpu mõttetuid kannatusi põhjustavale igapäevasele vägivallale” ja agressioonile Ida-Ukraina aladel.

USA avaldus tuli pärast seda, kui Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov kommenteeris neljapäeval Vene vägede paigutamist Ukraina piirile, öeldes, et Venemaal on õigus vägesid oma territooriumi piires oma äranägemise järgi ümber paigutada.

„Vene Föderatsioon paigutab vägesid oma territooriumil ümber oma äranägemise järgi, see ei tohiks kedagi muretsema panna, see ei kujuta kellelegi mingit ohtu,” lausus Peskov.

Tema sõnul võtab Venemaa tarvitusele vajalikke meetmeid oma piiride julgeoleku tagamiseks.

„Te teate, et Vene Föderatsiooni piiride perimeetril täheldatakse NATO riikide relvajõudude ja teatud riikide teiste väekoondiste kõrgendatud aktiivsust ja nii edasi. Kõik see kohustab valvel olema,” ütles Peskov.

„Ja mis puutub Vene vägede osalemisse relvastatud konfliktis Ukraina territooriumil, siis Vene väed ei ole kunagi sellest osa võtnud ega võta,” teatas Peskov.

Ukraina ja Venemaa on olnud konfliktis alates 2014. aastast, kui Venemaa annekteeris Krimmi poolsaare. USA ja selle NATO liitlased ei tunnusta seda Venemaa osana ning osutavad Ukrainale nii sõjalist kui mittesõjalist abi.