Eesti taasiseseisvumist ehk Eesti iseseisvuse taastamist tähistatakse 20. augustil, kuna 20. augustil 1991 kell 23.03 võttis parlamendi kohuseid täitev Eesti Vabariigi Ülemnõukogu vastu otsuse, et Eesti ei kuulu enam NSV Liitu ja on iseseisev vabariik.

Otsuse vastuvõtmise tõukeks sai Moskvas toimuv Riikliku Erakorralise Seisukorra Komitee korraldatud Augustiputš, mille põhjuseks oli Venemaa mõne poliitilise jõu rahulolematus perestroikaga ja NSV Liidu nõrgenemisega.

1991. aasta 20. augusti pealelõunal saabusid Pihkva dessantdiviisi dessantväelased Tallinna ja hõivasid Tallinna teletorni. Vabatahtlikud asusid julgestama Toompead, raadio- ja telemaja. Rahvarinne korraldas Vabaduse väljakul miitingu, kus nõuti Eestile iseseisvust.

Riigipöördekatse järel lagunes NSV Liit osadeks. Mitu liiduvabariiki kuulutasid välja iseseisvuse ning detsembris 1991. saatis president Mihhail Gorbatšov NSV Liidu laiali.

Esimesena tunnustas Eesti taastatud iseseisvust 22. augustil 1991 Island.

Taasiseseisvumise puhul on täna plaanis ka mitmeid üritusi.

Kell 11.15 asetavad Augusti Klubi liikmed lilled Toompea mälestuskivi juurde.

Kell 14 algab Harjumäel kontsert, kus astuvad üles kaitseväe orkester ja Birgit Õigemeel, Mikk Saar ja Karl-Erik Taukar.

Teletorni juures peetakse täna perepäeva ning teletorni kaitsjate mälestuskivi jalamile asetatakse lilled kell 10.30.

President Toomas Hendrik Ilves korraldab aga õhtul kell 18 iga-aastase vastuvõtu Roosiaias.