Venemaa raketi arenenud versioonil on 500-kilomeetrine lennuulatus ning seda võib potentsiaalselt kasutada NATO raketikilbi maa peal asuvate radarite ja püüdurrakettide hävitamiseks, vahendab AFP.

„Me oleme Venemaad üles kutsunud mitte astuma samme regiooni destabiliseerimiseks,“ ütles USA riigidepartemangu asepressiesindaja Marie Harf ning lisas, et USA on edastanud Moskvale Venemaa naabrite mure, mida väljendati varem esmaspäeval.

Poola välisministeerium nimetas rakettide paigutamist rahutukstegevaks.

„See on NATO asi ja me võime oodata võimalikke konsultatsioone ja tegevust (...) NATO ja Euroopa Liidu tasemel,“ öeldi Poola välisministeeriumi avalduses.

Eesti, Läti ja Leedu nimetasid uudist ärevusttekitavaks.

„On selge, et see on ärevusttekitav uudis, sest see on üks argumente jõuvahekordade muutmiseks meie regioonis,“ ütles Läti kaitseminister Artis Pabriks, kelle sõnul sattusid ohtu mitmed Balti linnad.

Saksa ajaleht Bild teatas nädalavahetusel esimesena, et Venemaa on paigutanud umbes kümme Iskanderi süsteemi Kaliningradi oblastisse.

Venemaa kõrge ametnik teatas vastuseks, et mitmed Iskanderi patareid on paigutatud Lääne sõjaväeringkonda.

„Operatiiv-taktikalised raketisüsteemid Iskander on tõepoolest üle antud Lääne sõjaväeringkonna raketi- ja suurtükivägedele,“ ütles Venemaa kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov Vene uudisteagentuuride vahendusel.

Konašenkov lisas, et rakettide paigutamine Lääne sõjaväeringkonda ei riku ühtki rahvusvahelist lepingut ega kokkulepet ning ei tohiks seetõttu olla mingite lääne protestide aluseks.

Luurefirma Stratfor WikiLeaksis avaldatud raporti järgi on enamik Iskandere seni olnud paigutatud Siberisse ja Põhja-Kaukaasiasse.

Stratfor lisas, et pikalt kaalutud, kuid varem mitte täide viidud Kaliningradi otsus on ülimalt poliitiline, sest Iskanderid võivad lennata Saksamaale ja hävitada Ameerika ballistilisi raketisüsteeme.

Raketi arenenud versioon Iskander-M oli üks Venemaa esimesi tähtsamaid nõukogudejärgseid relvi ning on praegu üks hinnalisemaid ekspordiartikleid.

„Iskander on seda tüüpi relv, mis võib mõjutada sõjalist ja poliitilist olukorda teatud maailma regioonides,“ kirjutas Venemaa uudisteagentuur ITAR-TASS.

Sõjaliste analüütikute sõnul on rahalised piirangud takistanud nii paljude Iskanderide positsioonidele paigutamist, kui oli algselt plaanis.

Stratfori hinnangul on 2015. aastaks toodetud ja kasutamiseks valmis vaid 60 Iskanderi, mida on liiga vähe, et see kujutaks endast läänele tõsist ohtu.

Analüütikud lisasid, et Kreml püüab ilmselt kasutada potentsiaalse rünnaku ähvardust avaliku arvamuse mõjutamiseks näiteks Poolas NATO raketikilbi vastu.

Moskva strateegiliste hinnangute instituudi esindaja Aleksandr Konovalov ütles aga, et otsus paigutada Iskanderid lähemale Euroopa Liidu piiridele jätab Venemaa kaitsetuks hoopis ohtlikemates piirkondades lõuna- ja idatiival.

„Kui nad liigutavad kõik Iskanderid läände, ei jää piisavalt alles meie lõuna- ja idapiiride kaitseks, kus neid on tõesti vaja,“ ütles Konovalov.