Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton andis täna Brüsselis Euroopa Liidu arengukoostööministritele ülevaate Euroopa Liidu-Birma rakkerühma esimesest kohtumisest novembris, kus olid arutlusel tihedamad koostöövõimalused ennekõike Birma majanduslikul ja poliitilisel moderniseerimisel.

"Rakkerühma tegevus peab tõhustama senist Euroopa Liidu ja Birma vahelist koostööd demokraatliku riigikorra taastamisel ning stabiilsuse tagamisel,” märkis välisminister Urmas Paet. "Oluline on reformiprotsessi igakülgne toetamine, et 2015. aastal saaksid Birmas toimuda vabad valimised," lisas ta.

Paeti sõnul on Eesti valmis Birmaga jagama oma kogemust demokraatliku õigusriigi ülesehitamisel, näiteks infoühiskonna arendamisel, kus on tänaseks jõutud juba ka konkreetsete projektideni.

Euroopa Liidu arenguministrite hinnangul saab Birma olema aastatel 2014-2020 üks peamisi Euroopa Liidu arenguabi saajaid Aasias, kus arenguprioriteetideks on tervishoid, maaelu areng, toiduohutus, kaubanduse ja erasektori arendamine, head valitsemistavad ja rahuprotsess. Käesoleva aasta juulis toimunud välisasjade nõukogu pani paika raamistiku Birma-suunaliseks poliitikaks nii sotsiaalse kui ka majandusliku arengu toetamisel.