Reinsalu saabus Londonisse teisipäeval hilisõhtul, mil teda Kensingtonis asuvas hotellis ootas Eesti saatkonna töötaja, kes andis ministrile üle Thatcheri ärasaatmistseremoonia pika ning detailse päevakava.

Kõik tänaseks Londonisse saabuvad 200 riigi ja organisatsiooni esindajad peavad kogunema kolmapäeval kell 8.30ks Lancester House´i. Sealt viiakse nad bussidega St. Pauli katedraali. VIPide ametlik päevakava päädib Briti välisministri vastuvõtuga.

Algselt pidi Eestit tänasel ärasaatmisteremoonial esindama välisminister Urmas Paet, aga kuna ta on siirdumas välisreisile, lepiti valitsuses kokku, et Londonisse tuleb Reinsalu.

"See on ka loogiline, sest IRL ja konservatiivid on sõsarerakonnad," lausus Reinsalu Delfile. Küsimsele, kas Mart Laar, Margaret Thatcheri sõber, Reinsalule enne Londonisse tulekut midagi ka kaasa ütles, oli vastus lihtne: "Me ei rääkinud Mardiga sellest, aga kõikides oma artiklites ja ka osades raamatutes on Mart väga põhjalikult ning täpselt kirjeldanud Thatcheri panust Eesti arengule."

Reinsalu on põhjalik, kui kirjeldab Thatcheri pärandit Ida-Euroopale ja Eestile.

"Kõik ta ideed, mis puudutasid riigiettevõtete erastamist, madalaid makse ja riigi kulutuste kontrolli all hoidmist on tänases Eestis ka edukalt ellu viidud," lausus Reinsalu. "Oma põhimõttekindla käitumisega ei leidnud Thatcher kodumaal just väga palju toetajaid ja see on üks tema ja Mart Laari sarnasustest. Nad mõlemad polnud oma reformide tõttu liiga armastatud...," meenutas Reinsalu.

Kaitseministri sõnul pole Eestis piisavalt märgitud Thatcheri panust meie majandusliku ja poliitilise vabaduse saavutamisel.

"Ta hoidis koos Lääneriikide ühisrinnet Ida-Euroopa vabaduspüüdlustel," mainis minister. "Minu arvates peaks olema Tallinna linnaruumis Thatcheri bareljeef ja seda moel, et kõik meie külalised ka märkaks seda ning ühtlasi mõistaks ta rolli kõikjal maailmas."

Margaret Thatcheri ärasaatmine algab Londonis täna hommikul, ametlik tseremoonia on St. Pauli katedraalis.