Toomla sõnas, et Hanno Pevkur sobib justiitsministriks kenasti, kuna ta vastab paarile olulisele kriteerimile: ta on olnud valitsuse liige ja teab seetõttu, kuidas valitsus otsuseid langetab ja mida on selleks vaja ette valmistada, ning samuti on tal juriidiline ettevalmistus, mis justiitsministri puhul on üsna vajalik.

Taavi Rõival kui esimest korda valitsusse mineval inimesel on Toomla hinnangul selle võrra raskem. “Ta hüppab vette tundmatus kohas. Teda on proovitud lohutada küll ja küll. Peaminister on rõhutanud, et Taavi Rõivas on osalenud selle sfääri seaduse väljatöötamisel, olnud sotsiaalkomisjoni liige, aga see ongi kõik lohutamine. Tal ei ole ministrina kogemust, riigikogu liikme kogemus on tal olemas, komisjoni kogemus nüüd ka, aga sellest hoolimata kulub temal kindlasti rohkem aega tipptasemel otsustamiseks kui Pevkuril uues ametis.”

“Kõik me eeldame, et Taavi Rõivas on intelligentne ja noore mehena jaksab rabeleda ka siis, kui tundub, et lained hakkavad üle pea lööma. Tema õnneks pole näha kuskil ka tõsist kari. Kui nüüd oleks tulnud arstide streik, siis oleks olnud vaja kogenenumat inimest. Lõppkokkuvõttes arstide ja tervishoiu probleemistik vajab ju ikka lahendamist, nii et tal ei saa lihtne olema. Aga noor mees ei tohigi midagi karta ja küll ta hakkama saab, kuigi võrreldes Pevkuriga läheb see rohkem üle kivide ja kändude.”

Lahkunuks Michal varem, saanuks ta valgel hobusel tagasi tulla

Toomla sõnul tuli Kristen Michali tagasiastumine loomulikult hilja ning tema teada ütlesid kõik Eesti poliitikaga tegelevad analüütikud, et Michal oleks pidanud tagasi astuma kohe, kui see protsess käima läks ehk juba varasuvel.

“Peamiselt seetõttu, et prokuratuur on justiitsministeeriumi üks ametkond. Kui Michal oleks toona tagasi astunud, oleks see muidugi eeldanud toona Reformierakonna poolt põhjalikumat analüüsi, aga siis oleks ta nüüd võinud tagasi tulla valge hobuse seljas. Ilmselt ei mänginud Reformierakond kõiki asju läbi. Reformierakond oleks pidanud varasuvel seda juhtumit ikka põhjalikumalt analüüsima,” märkis Toomla. “Nüüd astus ta tagasi, aga juba sellisel moel, et valget hobust ei ole.”

Riigikogu liikmeks jääb Michal usutavasti küll, aga kas järgmiste valimistega annab valitsusse tagasi tulla, on Toomla hinnangul küsitav. “Ta peab nüüd ausalt öeldes päris kõvasti pingutama. Siin häid šansse ei ole. Aktiivse valimiskampaaniani on kaks aastat aega. Eks mingid haavad armistuvad, aga küsimus on selles, kas on haavade lahtikiskujaid ja soolaraputajaid.”

Uuesti tippu jõudmine võtab väga palju aega

“Michal peaks nüüd kuidagi moodi särama ja seda ei kujuta hästi ette. Parlamendi lihtliikmel on kesised võimalused säramiseks. Sealt on keeruline pinnale kerkida. Samas on tegu noore mehega, kui tal jätkub kannatust ja vaikselt tahet, siis miks mitte näiteks kümmekonna aasta pärast uuesti proovida. Nii mõnigi minister on lahkunud eriskummaliselt ja tagasi tulnud,” sõnas Toomla.

Kui Michalit on seni nimetatud ka ühena peaministrikandidaatidest, siis nüüd on peaministriametisse tal väga keeruline jõuda, seda enam, et eriti lähemate aastate jooksul tuletatakse talle praegust skandaali kindlasti meelde. “Tal on vaja väga pikka aega, et end uuesti tippu töötada. 20 aasta pärast on ta natuke üle 50 ehk sama, mis Ansip praegu,” arvas Toomla, et väike tõenäosus on ikka, et kunagi võib Michal uuesti peaministrikandidaadiks tõusta.

Erakonna toetus langeb inertsist ilmselt veelgi

Toomla ei usu, et Michali tagasiastumine Reformierakonna toetuse vähenemise kohe peatab. “Eks ta mingi inertsi mõjul langeb vast edasi,” märkis Toomla, et suvel ei hakanud erakonna toetus kohe langema ning nüüd see samas samasugusest inertsist kannustatuna jätkab langemist.

Igal juhul andis erakondade avaliku arvamuse reiting selge signaali, et Reformierakond on liidripositsiooni käest ära andnud

“Pole põhjust erakonnal väita, et need numbrid ei maksa midagi. Maksavad küll. Erakond peab hakkama vaikselt pihta sellega, kuidas oma mainet taastada ja kuidas see hakkab peegelduma arvamusküsitlustes. Kõigepealt teha kindlaks, mida nad ise on valesti teinud. Mitte hakata rõhuma kõiksugustele populistlikele otsustele, et numbreid parandada,” soovitas Toomla.