Välisminister Paeti sõnul on Eesti kõige rohkem puudutatud Euroopa Liidust pärit elusloomade sisseveokeelust Venemaale, teatas ministeerium.

„Torkab silma, et eelkõige püüab Venemaa piirata nende kaupade importi, mille imporditariifi pidi ta WTOga liitumisel oluliselt alandama," lisas ta.

Paeti sõnul ei vasta Venemaa võetud kohustustele ka imporditavatele kasutatud sõiduautodele kehtestatud taaskasutusmaks ning kokkulepitust kõrgemad tollimäärad mõnedele paberitoodetele. „Euroopa Liit töötab lahenduse nimel ja loodame, et Venemaa eemaldab WTO reeglitega vastuolus olevad kaubandustõkked,“ ütles ta.

Eesti soovib WTO reeglite täitmise arutamist ka detsembris Euroopa Liidu – Venemaa tippkohtumisel. Eesti välisminister rõhutas, et ühine arusaam WTO nõuetest ja nende täitmisest on oluline mõlemale poolele ning probleemid Euroopa Liidu ja Venemaa kaubandussuhetes vajavad lahendamist.

Kaubandusteemadest on Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumise päevakorras veel Euroopa Liidu ja Venemaa vahelise raamlepingu kaubandus- ja investeerimispeatüki läbirääkimiste hetkeseis.

„Euroopa Liit soovib raamlepingut võimalikult laiaulatusliku ja detailsena ning ootame edasiminekut lepingu läbirääkimistega, kus oleksid põhjalikult esindatud samuti kaubanduse ja investeeringute valdkond,“ sõnas Paet.