Poola on osalenud Eesti, Läti ja Leedu õhuturbes alates 2006. aastast. „Ka praegu on toimumas Poola rotatsioon, mis lõppeb küll juba augustis, kuid Poola on lubanud õhuturbes osaleda ka tulevikus,“ ütles Paet. Välisministri sõnul on rõõmustav ka see, et selle aasta aprillis alustas NATO Küberkaitsekeskuses tööd Poola ekspert.

Lisaks tihedale julgeolekualasele koostööle on Poola Eestile olulisim ja suurim kaubanduspartner Kesk-Euroopas „2011. aastal oli Eesti-Poola kaubavahetuse maht 1,04 miljardit eurot ja Poola on Eestis seitsmes väliskaubanduspartner,“ lausus Paet.

Samuti tõi välisminister esile riikidevaelist head koostööd konsulaarvaldkonnas. „Eesti-Poola viisaesinduslepingu alusel esindab Poola meid viisade väljastamisel Põhja-Koreas, Etioopias ja Columbias, meie Poolat aga Pihkvas,“ lisas ta.

Euroopa Liidu teemadest kõneledes märkis Paet, et Eesti sooviks on sarnaselt Poolale jõuda konkurentsivõimelise, solidaarse ning avatud Euroopani. „See eeldab näiteks tõhusat ja toimivat sise- ning tööjõuturgu, Euroopa teadusruumi loomist ning tulevikku vaatavat Euroopa Liidu eelarvet,“ loetles välisminister samme, mida tuleb astuda Euroopa tuleviku kindlustamiseks.

Samuti rõhutasid välisministrid, et lisaks Euroopa sisestele küsimustele on endiselt oluline tegeleda ka ELi naabrusega, sest Euroopa Liidu idapartnerid vajavad meie jätkuvat tähelepanu ja toetust.

„Eesti toetab idapartnereid näiteks Tallinnas tegutseva Idapartnerluse keskuse kaudu. Täna avame Poola kolleegiga seal ühiselt Valgevene kodanikuühiskonna esindajatele suunatud seminar, mis keskendub demokraatia ja parlamentarismiga seonduvatele teemadele,“ ütles Paet ja lisas, et vaatamata viimastele negatiivsetele arengutele Valgevenes tuleb meil jätkata sealsete demokraatlike jõudude ja kodanikuühiskonna toetamist.