"Samal ajal peab ka Afganistani valitsus tõestama konkreetsete tegevustega oma pühendumust riigi ülesehitamisel. Afganistani olukorra stabiliseerimise eelduseks on realistlik nägemus riigi tulevikust ning valitsuse jõupingutused elanike usalduse saavutamiseks," sõnas Paet.

"Peale missiooni sõjalise faasi lõppemist jätkab Eesti tõenäoliselt sõjalist panustamist staabiohvitseride ja mentoritega. Samuti jätkab Eesti arenguabialast tegevust. Arengukoostöös on Afganistan Eesti jaoks pikaajaline prioriteet," lisas ta.

Välisminister Urmas Paet rõhutas ka tänasel kohtumisel, et NATO õhuturbemissiooni pikaajaline jätkumine on Eesti, Läti ja Leedu jaoks väga olulise tähtsusega. "Õhuturve on hea näide liitlaste solidaarsusest ning ühisest panusest julgeoleku tagamisel," sõnas Paet. Samuti on Balti riikide õhuruumi valvav NATO missioon üheks parimaks näiteks efektiivsest nn aruka kaitse põhimõtete kasutamisest.

Paeti sõnul raiskavad iga paari aasta järel toimuvad arutelud missiooni vajalikkuse ja pikendamise üle asjatult nii meie, kui ka liitlaste aega ja inimressurssi. "Seetõttu leiame, et õhuturbemissiooni pikaajalise jätkumise osas tuleks otsus teha hiljemalt Chicago tippkohtumisel," ütles ta.

NATO peasekretär viibib Eestis 19. ja 20. jaanuaril. Täna pidas lisaks kohtumisele välisministriga Anders Fogh Rasmusseni loengu Tallinna Ülikoolis ning homme kohtub peasekretär Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega.