Ida prefektuuri operatiivjuht Ergo Soosaar ütles, et möödunud ööpäeval tõkestati Narva piiripunktis riiki sisenemine 14 Moldova, viiel Venemaa, ühel Serbia ja ühel Tadžikistani kodanikul.

„Tõkestamise põhjused seisnesid selles, et inimestel puudusid asjakohased dokumendid riiki sisenemiseks, nad andsid reisi eesmärkide kohta ebaselgeid ütlusi või tuvastati vestluse käigus, et inimene võib olla ohuks meie riigi avalikule korrale või julgeolekule. Välismaalastele koostati sisenemiskeeld ja nad suunati tagasi Venemaale,“ sõnas Soosaar.

Soosaar lisas, et praegusel pühadeperioodil on piiriliiklus mõnevõrra kasvanud ning inimesed, kes soovivad riigist väljuda, peavad arvestama, et kasvanud piiriületajate arvu tõttu võib see tavapärasest mõnevõrra kauem aega võtta. „Lisaks neile, kes sõidavad pühadeks riigist välja oma lähedaste juurde tuleb arvestada ka sellega, et Soome piiripunktid on jätkuvalt suletud, ehk läbi meie piiripunkti ületavad piiri ka need, kes varasemalt tegid seda Soomes,“ märkis ta.

Üldises pildis on Soosaare sõnul hetkel Narva piirpunktis olukord stabiilne, kuid olukorda jälgitakse pingsalt ning politsei on valmis reageerima ohuolukordadele.

RusDelfi kirjutab, kuidas enamasti moodustub pikk järjekord busside saabumisel. Paljud inimesed otsustavad kõndida ja Ivangorodist Peterburi jõuda taksoga või minibussiga.

Suurem osa järjekorras ootavatest inimestest on kohvritega – mõned reisivad Venemaale, et külastada sõpru ja sugulasi pühade ajal, teised sisenesid Euroopa Liitu Soome kaudu, kui riik avas ajutiselt piiri ning pöörduvad nüüd ringiga koju tagasi.

Eesti pole idapiiri sulgenud

Novembris püüdis Eesti piiri ületada mitukümmend immigranti, politsei sõnul organiseeris nende tegevust Vene föderatsioon. „Oleme nende inimeste piiriületuste tõkestanud ega lubanud neil Eestisse siseneda. Venemaa ametivõimud kasutavad neid inimesi ränderünde osana ning olukord võib eskaleerudes häirida piiripunkti tööd,“ ütles Ida prefektuuri piirivalvejuht Eerik Purgel toona.

Vene Föderatsioon korraldas ränderünnet ka Soome piiril, ent seal oli sisserändajate hulk kordi suurem, kui Eestis. Novembri lõpus sulgesid soomlased kaheks nädalaks kõik idapiiri piiripunktid. Kui piir avati, kogus ränderünne taas hoogu ning Soome valitsus otsustas piiripunktid 14. jaanuarini kinni panna. Eesti naabrite eeskuju ei järginud ning seni on Narva piiripunkt avatuks jäänud.