Peaminister Andrus Ansip räägib igal võimalikul ja võimatul juhul sellest, et streikivad arstid saavad palju palka ning osad teenivad isegi rohkem kui tema. Tema erakond, kuuldavasti parempoolse maailmavaate kandja, õhutab peaministri eestvedamisel hoogsalt klassiviha keskmisest eestlasest rohkem teenivate arstide suhtes.

Kui kedagi häirib see, et kuus aastat ülikoolis intensiivselt õppivad ja seejärel veel mitu aastat residentidena rügavad arstid peale pikkade pingutuste lõppu keskmisest rohkem palka teenivad, siis mis siis ikka – alati on ju võimalik hääletada jalgadega ja lasta end ravida mõnel põhjakäinud madalapalgalisel meedikul või kohalikul külanõial. Märkima peaks ka seda, et streikimas on ka õed, kelle keskmine palk on juba üsnagi tavalise eestlase palga suurusjärgus - ühinege siis nende sooviga saada rohkem palka!

Natuke tõsisem küsimus on, mida arvata juhtivast koalitsioonierakonnast, mis asub konflikti lahendamise asemel seda teist osapoolt mustates võimendama. Iga Ansipi üleolev avaldus pikendab streiki ja selle eest maksavad Eesti inimesed oma tervisega. Ansipit see ei mõjuta, ta saab oma tervist ravida Soomes, kuhu president Toomas Hendrik Ilves talle juba tee ette näitas.

Ja kes vastutab selle eest, kui riigijuhtide avalduste peale solvuvad meedikud hakkavad Eestist juba põhimõtte pärast lahkuma? Reformierakond? Enne jõuame me viie rikkama Euroopa riigi hulka, kui reformierakondlased oma käitumise pärast avalikult vabandavad.

Reformierakond on küll võimul, aga nad ei valitse, vähemalt meditsiinisüsteemi mitte. Sotsiaalminister Hanno Pevkur, Ansipi parteikaaslane, ei osale palgaläbirääkimistel ja suunab küsimused osavalt teistele, olgu see siis haigekassa või haiglad kui arstide tööandjad. Kõik sisulised lahendused, mida on mainitud, eeldavad seaduste ja määruste muutmist ja arvatavasti ka raha ümberjagamist ja võibolla maksusüsteemi muutmist, mis peab käima kas läbi riigikogu või valitsuse. Sellega tegelemise asemel on leitud patuoinas, Hannes Danilov, kelle mahavõtmisega haigekassa juhi kohalt tegeles Reformierakond suvel palju aktiivsemalt kui meedikute pärismurede lahendamisega.

Mõistagi on praegu toimuvas oma süü ka arstidel ja õdedel ning praeguse olukorra vältimiseks tulevikus on oluline, et nad mõistaksid oma viga ja teeksid edaspidi vastavad parandused. Ma olen nimelt üsna kindel, et väga paljud arstid ja õed on valimistel järjekindlalt hääletanud Reformierakonna poolt. Noh, kas saite selle valitsuse, mida te tahtsite? Poliitjobudele teeb haiget vaid üks – reitingu langus. Igaühel on küll vaid üks hääl, aga kui inimesi on palju, on nende võim suur, seda tuleb lihtsalt õigesti kasutada.