MAAILMA REAKTSIOON

Saksamaa: tegu oli näidisprotsessiga opositsiooniliidri kahjutukstegemiseks

Saksamaa valitsuse koordinaator Andreas Schockenhoff ütles kohaliku raadiokanali vahendusel, et taunib sügavalt neljapäevast otsust Aleksei Navalnõi süüdi ja vangi mõista.

"Navalnõi juhtum kuulub suhtumise hulka, mis ei salli mitte mingil kujul opositsiooni ega poliitilist võistlust. Tegu oli näidisprotsessiga, millega tehti kahjutuks üks võimu terav kritiseerija ja protestijuht," arvas Schockenhoff.

Gorbatšov: vangimõistmine on vastuvõetamatu

Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov ütles oma heategevusorganisatsiooni veebilehel, et on vastuvõetamatu, kui kohut kasutatakse opositsionääride karistamiseks.

"Ma olen veendumusel, et kohtute kasutamine võitluseks poliitiliste vastastega on vastuvõetamatu. Kõik, mida ma selle asja kohta tean, kinnitab kahjuks seda, et meil ei ole sõltumatuid kohtuid," kirjutas Gorbatšov.

Euroopa Liit: opositsionäär mõisteti süüdi alusetult

Euroopa Liit teatas neljapäeval, et vangimõistmine tuleb kõigil ühiselt hukka mõista. EL-i arvates oli süüdistus alusetu ning vanglakaristus seab õigusriigi põhimõtete kehtivuse Venemaal tõsise kahtluse alla.

EL-i välispoliitikajuhi Catherine Ashton pressiesindaja ütles, et Ashtonile teeb muret "süüdimõistev otsus ja vanglakaristus, mille Kirovi kohus määras" Navalnõile ja tema kaaskohtualusele Pjotr Ofitserovile.

Eesti president: poliitiliselt motiveeritud kohtumõistmine

Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ütles suhtlusvõrgustiku Twitter vahendusel, et peab kohtumõistmist poliitiliselt motiveerituks.

"Olen nördinud. Tänane kohtuotsus jätab taaskord mulje poliitiliselt motiveeritud kohtumõistmisest Venemaal," kirjutas president.

Ameerika Ühendriigid: üritatakse maha suruda ühiskonna rahulolematust

Valge Maja esindaja Jay Carney ütles pressikonverentsil, et kohtuprotsess oli "poliitiliselt motiveerituks" ja otsus valmistab "sügavat pettumust".

"Navalnõi karm vanglakaristus on uusim näide valitsuse häirivast suundumusest eesmärgiga suruda maha Vene ühiskonna rahulolematus.[Venemaa] võiks lõpetada opositsiooni vastu survekampaania," ütles Carney.

Prantsusmaa: Navalnõi jaoks ei ole kõik veel läbi

Prantsusmaa välisministeeriumi pressiesindaja Philippe Lalliot ütles, et neile "teeb muret Aleksei Navalnõi viieaastane vanglakaristus," kuid avaldas lootust, et kõik ei ole veel läbi.

"[Kõiki] kohtumeetmeid ei ole veel ammendatud ja Navalnõi võib kohtuotsuse edasi kaevata (mida opositsionääri advokaat ka lubas ka teha - toim)," ütles Lalliot.

Suurbritannia: õigusriigi põhimõtete lubamatu rakendamine

Briti välisminister William Hague ütles pressikonverentsil, et "talle teeb muret süüdimõistev otsus, mis Navalnõi üle langetati".

"Otsus mõista talle viis aastat tõi taas esile mured, mida paljud Venemaal õigusriigi põhimõtete valikulise rakendamise üle tunnevad. Ma kutsun Venemaa valitsust austama õigusemõistmise põhimõtteid ja tagama, et õigusriigi põhimõtteid ei rakendata diskrimineerivalt ja ebaproportsionaalselt," ütles Hague.

KOHTUOTSUS

Neljapäeval teatas Kirovi linna kohtunik Sergei Blinov, et opositsionäär on kahtlusteta süüdi ja karistas värsket linnapeakandidaati viieaastase vabadusekaotusega. Mees võeti kohtusaalis vahi alla.

Navalnõi advokaat Sergei Kobelev teatas, et kaebab süüdimõistva otsuse edasi. "Esitame kaebuse ette nähtud aja ehk siis kümne päeva jooksul," ütles Kobelev.

Moskva linnavalimiskomisjoni esimees Valentin Gorbunov kinnitas, et Navalnõi jääb hoolimata süüdimõistvast kohtuotsusest pealinna ametlikuks linnapeakandidaadiks. Mõni aeg hiljem teatas aga Navalnõi isiklikult, et loobub vabatahtlikult olemast linnapeakandidaat.

MEELEAVALDUSED

Neljapäeva õhtupoolikul kogunes hinnanguliselt kolm tuhat inimest Moskva südalinna ja veel kaks tuhat Peterburi kesklinna, et süüdi- ja vangimõistva kohtuotsuse vastu meelt avaldada.

Navalnõi toetajate kogunemine toimus Kremli lähistel asuval Maneeži väljakul, kust Moskva politsei üritas hinnanguliselt 3000 inimest ka hoogsalt ära ajada, sest linnavõimude andmetel puudus meeleavalduseks luba. Inimõiguslaste sõnul arreteeriti vähemalt 58 inimest.

Peterburis kogunes hinnanguliselt 2000 inimest Navalnõi portreedega Nevski prospektile, ühiselt karjuti: "Putin on varas". Politsei teatas vähemalt 40 meeleavaldaja vahi alla võtmisest.