Aftonbladeti sõnul on külastaja jaoks kerge uskuda, et ta on ületanud Eesti-Vene piiri märksa varem enne tegelikku piiri. Ajaleht viitab sealjuures sõjamonumentidele, kortermajadele ja vabrikutele, mis on maha jäetud juba nii ammu, et on novembrihalli maastikuga peaaegu kokku sulanud.

Kõik meenutab Aftonbladeti teatel Venemaad. Kui lisada inimeste maailmavaade, ei saaks erinevus läänemeelse pealinna Tallinnaga suurem olla.

Narva inimesed Venemaa presidenti Vladimir Putinit loomulikult ei karda, kirjutab Aftonbladet.

„Ei. Loomulikult mitte! Ma kardan rohkem Eestit,“ ütleb 27-aastane lapsepuhkusel algkooliõpetaja Natalia Konstantinova.

Konstantinova kurdab Aftonbladetile pingete üle eestlaste ja venelaste vahel. Kui raskeks on muutunud piiri ületamine. Sugulaste kohta endisel kodumaal, kes ei saa enam viisat.

„Minu õde kolis sinna, aga minu jaoks on Venemaa liiga… suur. See on kahetine, Narva on minu kodulinn ja Venemaa on minu kodumaa,“ ütleb Konstantinova.

Trumpi USA presidendiks valimine pani Konstantinova lootma, et ta ei pea pooli valima hakkama.

„Kui ma oleksin saanud, oleksin mina ka tema poolt hääletanud. Ta parandab suhteid USA ja Venemaa vahel ja see tähendab meile nende vahel tohutult palju,“ lausub Konstantinova.

55-aastane elektrik Sergei on kodakondsusetu.

„Vaadake,“ ütleb ta ja võtab välja halli passi. „Ma kolisin siia koos vanematega Leningradist 1972. aastal. Nüüd nõutakse, et ma õpiksin eesti keelt, et kodanikuks saada. See on nii vana inimese jaoks nagu mina võimatu.“

Aftonbladet kirjutab, et Sergeil on kaasas kotid leiva, küpsiste ja kookidega, mille on ostnud Vene poolelt, sest Euroopa Liidu sanktsioonid on pannud Vene rubla kukkuma.

Nagu kõik Aftonbladeti Narvas kohatud inimesed loodab Sergei Trumpi peale.

„Ta on kaval, aga parem kui see õel vanaeit Clinton. Tema tahtis sõda Venemaaga. Aga loomulikult võib juhtuda ka, et Trump ja Putin lähevad karvupidi kokku. Siis satume me tormi silma,“ ütleb Sergei.

Taevasse osutades lisab Sergei: „Me peame lootma, et raketid lendavad otse meist üle.“

Põhiküsimus Eesti venelaste puhul on Aftonbladeti sõnul: kui vaenlane tuleb, kelle poolt sa oled?

„Kui Putin tahaks, võiks ta Eesti otse ära võtta. Aga ta ei luba mingit kolmandat maailmasõda,“ usub 16-aastane Andrei Smirnov ja paneb käe ümber 15-aastase tüdruksõbra Anastassia Kuptseva. „On kindel, et kui sõda ikkagi tuleb… siis oleme me Venemaaga.“