“Oleme üks väiksemaid Euroopa riike, aga suurimate regionaalsete lõhedega,” ütles Ossinovski. "Harjumaa keskmine palk oli 2010. aastal 862 eurot. Eesti vaeseimad maakonnad jõudsid sellise keskmise palganumbrini alles eelmisel aastal. Sissetulekute mõttes on meie regionaalne arengulõhe seega tervelt viis aastat."

Ta lisas, et majandusstruktuuri muutumine soodustab inimeste liikumist Tallinnasse, ent tark regionaalpoliitika peab seda tendentsi tasandama. See eeldab tema sõnul ka riigi poolt aktiivset panustamist maakonnakeskuste elujõulisusse.

"Koos inimeste vähenemisega maakondades on paraku pidevalt kokku tõmmatud ka riiki. See tekitab omamoodi hääbumisspiraali, kus elanikkonna vähenedes vähendatakse avalike teenuste hulka, mis omakorda vähendab piirkondade atraktiivsust elukeskkonnana," lisas Ossinovski.

Sotsiaaldemokraatide ettepanekul on valitsus võtnud sihiks kompleksselt läheneda regionaalsete teenuste küsimusele. Kavas on hajutada riigi keskaparaadi töökohti piirkondadesse, viia osa riigiasutusi pealinnast välja ning luua võimalused 3000 inimese kaugtööks.

”Maanteeameti toores plaan oma teenuste kokkutõmbamisest piirkondades läheb täielikult vastuollu selle valitsuse prioriteediga," märkis Ossinovski. "Edasise maakondade nõrgestamise asemel peaksime mõtlema sellele, et suurematele omavalitsustele võiks hoopis funktsioone juurde anda ning tuua selliselt teenust inimestele lähemale. Loomulikult, oma riigi pidamine selle kõigis maakondades on kulukas, ent kitsa Exceli-vaate asemel peame nägema regionaalset tasakaalustatust strateegilise küsimusena riigi edasises arengus," ütles ta.