Küsimuse peale, kas jutt Paeti otsusest tuleb Gräzini jaoks üllatusena, vastas parlamentäär, et selline teade paneb teda pigem kulmu kergitama. Gräzini sõnul liiklevad jutud Paeti meelemuutusest juba alates laupäevast.

Gräzin ütles, et põhjendusi on olnud mitmeid, ning vihjas, et need on olnud pigem isiklikku laadi. „Igal inimesel on oma seesmiste heitluste aeg. Mina sain sellest üle, siis kui ma olin 20, mõnel kestab see kauem. Küsimus on lihtsalt selles, et see on piisavalt tähtis otsus,“ ütles Gräzin ning andis märku, et Paeti otsus võis olla sügavalt isiklik: „Dostojevski ei leidnud jumalat ka surres. Inimesed on väga erinevad, ma puutun nendega saadikuna iga päev kokku,“ lisas ta.

Samas kinnitas Gräzin, et välisministri otsus oli siiski tema enda soov ja mitte erakonna surve, nagu on spekuleeritud. „Ma ei usu, et mingi organiseeritud surve on olnud,“ lausus ta.

Valimiskomisjon teeb täna otsuse selle kohta, kes Brüsselisse eurovoliniku kohale asuvat Andrus Ansipit asendama sõidab.

„See Paeti lugu on teatud määral pretsedent, mis määrab väga paljud asjad tulevikus. Vastavat protseduuri ei ole ja jääb nii, nagu otsustab vabariigi valimiskomisjon. See ei ole minu ja Paeti omavaheline asi või Reformierakonna ja riigi asi,“ ütles Gräzin ning lisas, et teda juristina huvitavad need seadused, mille põhjal valimiskomisjon otsustab ja milline otsus sealt sünnib.

Gräzini sõnul ei ole Reformierakonnas laiemalt arutatud, kes võiks Paeti ministrikoha endale saada, ent ütleb, et oleks ise igati valmis välisministriks hakkama. „Ma arvan, et mina ei oleks sugugi halb variant. See nüüd on naljaga pooles, aga ma arvan, et ma oleksin kindlasti efektiivsem käesolevas olukorras, kus meil on ikkagi mitmed kriisid ja vaja langetada otsuseid kiiresti ja mitte nädala aja jooksul kaaluda,“ sõnas ta.

„Rahulikel ja normaalsetel aegadel on muidugi Paet palju tugevam, sest tema on ikkagi meie diplomaatia vana hunt, aga praegu ei ole vaja niivõrd klassikalist diplomaatiat, kuivõrd Eesti huvid vajavad esindamist. See on see koht, millega ma saan väga hästi hakkama,“ sõnas Gräzin ning tõi enda plussidena veel välja vene päritolu ja Ameerikas saadud kogemused.

Parlamendiliikme sõnul ongi tal nüüd vastavalt valimiskomisjoni tänasele otsusele kaks võimalust: kas jätta juba kolm korda Paeti pärast tühistatud Brüsseli piletid seekord tühistamata ja minna Euroopasse tegema seda, mille jaoks Gräzin enda sõnul valmis on, või jätkata riigikogus. „See tähendab seda, et ma pean veelgi intensiivsemalt hakkama tegema oma ringkonnas kampaaniat.“