“Peaminister Rõivase käitumisest võime aru saada, et lood on ikka kehvad küll. Peaminister teatab, et erakond seisab kindlalt Kallase taga, aga valimiskogus ollakse vajadusel valmis toetama Kaljuranda. Kaljurand teatab, et Rõivas lubas talle juba partei hääled kindlalt ära. Tõeliselt segane olukord,” ütles Loone erakonna pressiteates.

“Poliitilistes ringkondades pole mingi saladus, et Kallase esitamine kandidaadina on Reformierakonna jaoks sundkäik, et avalikkuse ees ühtset nägu hoida, sest osa fraktsioonist jäi endale kindlaks ning polnud nõus tema toetamisest loobuma. Nii valitigi uus taktika ning Kallas loodetakse auti mängida valjameeste voorus eeldusega, et Kaljuranna vastu ta kandideerima ei hakka," arvas Loone.

"Kui aga valijameeste voorus tõepoolest kaks Reformierakonna kandidaati valikus on, siis tähendab see mõistetavalt, et hääled hajuvad ning võiduks pole enam mingit lootust."

Loone rõhutas, et Kallase jaoks muudab olukorra eriti keeruliseks see, et riigikogus võib ta teiste erakondadega küll läbi rääkida, kuid midagi kindlat toetushäälte eest vastu pakkuda pole. “Kallasel puudub erakonna tugi, tal pole toetuse küsimise eest midagi vastu pakkuda. Veelgi enam, kõigil parlamendierakondadel on oma kandidaadid juba olemas, sest Reformierakond venitas asjaga niivõrd kaua. Nukker seis vanameistri jaoks.”

“Imestama paneb ka peaminister Rõivase eilne sõnavõtt, milles ta teatas, et kui teised erakonnad Kallast riigikogus ei toeta, siis peavad nad andma avalikult selgitusi, miks nad seda ei tee. Kuidas palun?! Härra peaminister, püüdke mõista, teised erakonnad on Eesti rahvale juba ammu andnud selgitusi, keda nemad parimaks presidendikandidaadiks peavad, Keskerakond näiteks Mailis Repsi," toonitas peasekretär.

"Püüdke ka seda mõista, et teised erakonnad ei oma üleüldse mingeid kohustusi Reformierakonna poliitikate ja valikutega kaasa minna: teil on kohustus meid veenda, et mingi mõte on hea. Raske on läbi rääkida kellegagi, kes arvab, et tal on õigus suvalisi käske jagada. Tunnen siiralt Rõivase koalitsioonipartneritele kaasa, pole ime, et see valitsus on käinud üle kivide ja kändude.” lisas Loone.