"Sisuliselt on tegemist täiesti uue olukorra ja nullseisuga," ütles Mikser Delfile. "On selge, et kui üks või mitu osapoolt läbirääkimistest kõrvale jääb, ei saa teeselda, et midagi pole juhtunud."

Keeruline olukord

Mikser hindas, et kogu Eesti parlamendi vastvalitud uus koosseis on keerulises olukorras ja mitte ainult sotsid, kes peavad homme otsustama, kuidas oma valijate huvide eest kõige paremal moel seista.

"Kindlasti ei ole meie need, kes teistele kaikaid kodaraisse loobiks, aga loomulikult ei ole meil vaja ka valimislubadusi eirates valitsusse tormata," rääkis Mikser. Tema sõnul on sotsidel tugev positsioon, et läbirääkimistelaua taga oma programmi seisukohti kaitsta.

"Juhul, kui kolmekesi üldse edasi minna, siis lõppude lõpuks peavad ju osapooled milleski kokku leppima," rõhutas Mikser kompromissi tähtsust. Ta kinnitas, et sotsid ei lase endal mütsi silmile tõmmata.

"Me ei kavatse koogutada ega oma põhimõtetest taganeda ega loobuda," kõneles Mikser. "Kui meile tundub, et saame oma huvid kaitstud ja tundub, et on võimalik moodustada valitsusliit, mis tegutseb ka meie huvides, siis me läheme valitsusse."

Mikser rääkis, et iga erakond peaks seadma sihiks viia oma seisukohti ellu. Ka on tema sõnul selge, et igaühel on oma tuumikpõhimõtted, millest ei taganeta, kuid ta ei soovinud hakata meedia vahendusel vedama punaseid jooni, millest sotsid läbirääkimistel ei tagane. "Kindlasti kaitseme oma seisukohti, aga peab olema valmis ka teatud kompromissideks," lausus sotside esimees.

Muud kombinatsioonid ei tööta

Mikser ei pea hetkel tõenäoliseks, et valitsuse võiks moodustada keegi teine kui Reformierakond, näiteks sotsid ise.

"Sotsiaaldemokraadid jäid valimistel kolmandale kohale, kindlasti praegusel hetkel ei ole keegi teinud mulle ülesannet üritada valitsust moodustada," ütles Mikser.

Samuti peab ta ülimalt ebatõenäoliseks, et Keskerakond valitsusliidust huvitatud on, eriti arvestades, et Keskerakond on lükanud edasi isegi need otsused, mis puudutavad Tallinna linnast riigikokku valitud inimeste tulevikku. "Keskerakond ei ole praegu valmis vastu võtma mingeid põhjapanevaid otsuseid."

Soovides Edgar Savisaarele kõige paremat paranemist, ütles Mikser, et erakonna esimehe haigestumine on Keskerakonna jaoks viinud prioriteedi hetkel mujale kui läbirääkimised valitsuse moodustamiseks.

"Keskerakond on oma probleemide küüsis ja isolatsioonis, samuti on isolatsioonis EKRE," sõnas Mikser. Seega tuleb valitsus moodustada nende erakondade pealt, kes laua taga olid. Seni on olnud initsiatiiv Reformierakonna käes. Mikser kinnitas, et EKREga sotse ühises valitsuses ei näe.

Ka vähemusvalitsuse loomine on praeguse kaitseministri sõnul väheusutav. "Eestis on olnud mõnel juhul vähemusvalitsused, reeglina valimiste eel," meenutas Mikser. Tema sõnul oleks praegu siiski vähemusvalitsusega neljale aastale vastu minna raske ja keeruline ning sisuliselt oleks siis olematud võimalused mõnda reformi ellu viia.

SDE juhatus koguneb pühapäeva õhtul

Mikser möönis, et antud olukorras, kus Reformierakond on laua taha kutsunud IRLi ja sotsid, sõltub just sotsidest palju. "Homme kutsume juhatuse kokku ja räägime läbi," sõnas Mikser. "Arutame, kas ja milliste positsioonidega me läbi rääkima läheme. Tänasel päeval ei ole otsust, kas jätkame kolmepoolselt või muus formaadis, arutame seda homme juhatuses."

Mikser meenutas, et ka neljapoolsetele läbirääkimistele minnes andis talle volitused erakonna juhatus ja ta soovis kindlasti ka nüüd arutada kujunenud olukorda teiste juhatuse liikmetega läbi.

Mikser tunnistas, et ega nelja erakonna kõnelustega ei ole tegelikult kuigi kaugele jõutud.

Mikser rääkis, et maksuküsimustes on seisukohad märkimisväärset erinevad kõigil ja IRLil on tema sõnul üsna iseäralik lähenemine tulumaksuga maksustamisele. Sotsidel on selles küsimuses samuti erinev lähenemine.

Ehkki peaminister vestles teiste erakondade juhtidega ka eile, tegi ta otsuse jätta Vabaerakond koalitsioonikõnelustelt kõrvale kõigile teatavaks täna pärast Reformierakonna juhatuse koosolekut.