Veel 8. detsembril avalikustatud Turu-uuringute ASi parteide populaarsustabelis oli 26% esikohal Keskerakond, neile järgnes 24% Reformierakond ja 16% SDE.

Seega, kui valimiste eel radikaalseid muudatusi ei tule, on tõenäoline, et president annab esimesena valitsuse moodustamise võtme just Keskerakonnale.

Ometi on Ilves veel 2010. aastal selle võimaluse välistanud, öeldes: "Kui on mindud seda teed, siis Eesti president, kes iganes ta on - olgu see mina või järgmine või ülejärgmine president - täites oma ametivannet, ei saa ta sellist erakonda lubada valitsusse seni, kuni sellist käitumist ei ole erakonna poolt taunitud ja tagasi lükatud. Ja inimesed, kes on sellise tegutsemisviisiga, ei ole enam seotud selle erakonnaga,"

Jutt oli toona loomulikult idarahaskandaalist.

Toome siinkohal ära 27. detsemberil 2010 Delfis avaldatud uudise.

"President Toomas Hendrik Ilvese sõnul ei saa Keskerakonda lubada riigi valitsusse seni, kuni erakonda juhib Venemaalt parteile raha küsinud Edgar Savisaar.

Sellega, et on üritatud välismaalt raha küsida, on petetud Eesti rahvast, on petetud oma valijaid, kes on arvanud, et erakond tegeleb nende, mitte kellegi teise huvides ning on petetud oma erakonda, kes on eeldanud, et erakonna rahastamine on toimunud läbipaistvalt, ütles Ilves ETVle antud aastalõpuintervjuus.

"Kui on mindud seda teed, siis Eesti president, kes iganes ta on - olgu see mina või järgmine või ülejärgmine president - täites oma ametivannet, ei saa ta sellist erakonda lubada valitsusse seni, kuni sellist käitumist ei ole erakonna poolt taunitud ja tagasi lükatud. Ja inimesed, kes on sellise tegutsemisviisiga, ei ole enam seotud selle erakonnaga," ütles Ilves.
Riigipea toonitas, et iga katse rahastada erakonda varjatult on ohtlik põhiseaduslikule korrale ja demokraatiale.

"See on halb, kui see varjatud rahastamine tuleb siseriiklikult, aga see on palju halvem, kui see tuleb väljaspoolt riiki. Iga selline rahastamine eeldab vastuteeneid. Kui siseriiklike annetuste puhul on need vastuteened korruptiivse maiguga, näiteks toetatakse ühte või teist seadust, siis kui see tuleb välismaalt, on see juba julgeolekuoht," ütles Ilves.

President märkis, et ei ole mingit probleemi, kui kirikuid rahastatakse avalikult ja läbipaistvalt ka välismaa organisatsioonide poolt, kuid varjatult ja erakonna kampaania eesmärgil kirikute rahastamine on hoopis teine asi.

"Ka mina annan jõuluajal Halliste kirikule raha, teen seda täiesti avalikult," sõnas president.

Ilvese sõnul tegi Savisaar rahaskandaaliga karuteene nii Eesti rahvale kui ka kirikule. "Tuua kirik poliitilisse sfääri ja varjatult üritada seda rahastada, on esiteks karuteene Eesti rahvale ja teiseks on see karuteene sellele kirikule endale," märkis Ilves. "Ühe erakonna sidumine ühe kirikuga minu meelest väga halb pretsedent."nitud ja tagasi lükatud. Ja inimesed, kes on sellise tegutsemisviisiga, ei ole enam seotud selle erakonnaga," ütles Ilves."

Riigikogu valimised on 1. märtsil 2015.