AirAsia lend number 8501 kadus pühapäeval tormise ilmaga teel Indoneesiast Surabayast Singapuri. Otsinguid on esmaspäeval laiendatud, kuid mingeid märke Airbus A320 kohta pole seni leitud, vahendab Associated Press.

„Meile teada olevate koordinaatide põhjal on hinnang selline, et arvatav allakukkumispaik on merel, ja hüpotees on, et lennuk on merepõhjas,“ ütles Indoneesia otsingu- ja päästeülem Henry Bambang Soelistyo.

Surabaya õhujõudude baasi merelennuväe keskuse ülem Sigit Setiayana ütles, et otsingutest võtavad osa 12 mereväe laeva, viis lennukit, kolm helikopterit ja veel mitmeid sõjalaevu. Appi on tulnud ka lennukid Singapurist ja Malaisiast. Otsingulennuki saatis ka Austraalia.

Pühapäeval segas päästjaid tugev vihmasadu, kuid esmaspäevaks oli nähtavus hea.

Lennuk tõusis pühapäeval õhku Indoneesia suuruselt teisest linnast Surabayast ning oli umbes poolel teel Singapuri, kui radariekraanidelt kadus. Lennuk oli olnud õhus umbes 42 minutit.

Mingit hädasignaali kadumisele ei eelnenud, teatas Indoneesia transpordi peadirektori kohusetäitja Djoko Murjatmodjo.

Viimane side lennuki kokpiti ja lennukontrollide vahel toimus kell 6.13 kohaliku aja järgi, kui üks pilootidest küsis luba laskumiseks 11 582 meetrilt 9754 meetri kõrgusele, teatas Murjatmodjo. Radariekraanil oli lennukit viimane kord näha kell 6.16 ja minut hiljem oli see kadunud.

Indoneesia meteoroloogia- ja geofüüsikaagentuuri ilmaennustaja Sunardi sõnul ulatusid tihedad tormipilved kuni 13 400 meetrini. Sunardi sõnul võisid lennukit tabada turbulents, välk ning nii vertikaalsed kui ka horisontaalsed tugevad tuuleiilid.

Lennukil oli Indoneesia piloot Iryanto (paljudel indoneeslastel on vaid üks nimi) ning Prantsuse päritolu teine piloot, viis muud meeskonnaliiget ning 155 reisijat. Nende hulgas oli kolm lõunakorealast, üks malaislane, üks Briti kodanik ja tema kaheaastane singapurlasest tütar. Ülejäänud reisijad olid indoneeslased.

Airbus teatas, et andis lennuki AirAsiale üle 2008. aasta oktoobris ning lennukil oli kogunenud 23 000 lennutundi ja 13 600 lendu. Graafikujärgse hoolduse läbis lennuk viimati 16. novembril, teatas AirAsia.