Mis oli teie jaoks lõppeva parlamendi-hooaja kõige olulisem sündmus?

Kahtlemata oli kõige olulisemaks sündmuseks Reformierakonna valitsuspartneri vahetus, mis kärpis tublisti IRL-i tiibu. Samas ei anna koalitsioonipartneri vahetus sugugi inimestele kindlust, et valitsuse poliitika muutuks Eesti inimestest rohkem hoolivamaks ning vähendaks ebavõrdsust ühiskonnas. Kuigi uus valitsus pole veel ametis olnud 100 päevagi, siis teerullipoliitika on riigikogu suures saalis jätkunud endises taktis. Näiteks anti teeseaduse muutmise seadusele muudatusettepanekute tähtajaks alla ööpäeva (istung lõpp oli kell 02:59 ja muudatusettepanekute tähtaeg oli samal hommikul kell 10:00), mis ei sobi kuidagi kokku sotside räägitud osapoolte kaasamise poliitikaga.

Milline on Eesti rahvale parim otsus, mida vastu võtsite?

Üks hea otsus on kindlasti lapsetoetuse tõus, mille vastuvõtmine jäi küll IRL-i venitamistaktika tõttu varajastesse hommikutundidesse. Kahjuks ei toetanud antud eelnõu puhul riigikogu Keskerakonna fraktsiooni muudatusettepanekut, mis oleks kehtestanud lapsetoetuse indekseerimise. Sellega oleks tagatud, et lapsetoetusi oleks iga-aastaselt korrigeeritud hinnatõusu võrra ning kahetsusväärset olukorda, kus kümme aastat püsis esimese ja teise lapse toetus samal tasemel, ei saaks kunagi enam tekkida.

Teine rõõmustav otsus, mis seisab küll veel ees, on koolilõuna toetuse laiendamine gümnaasiumiastmesse. Vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatusele kindlustati Keskerakonna valitsuses olemise ajal alates 1. septembrist 2002 tasuta koolilõuna 1.–4. klassi õpilastele ning seejärel 2006 aasta 1. jaanuarist tasuta koolilõuna 1.–9. klassi õpilastele. Tasuta koolilõuna jõudmine ka gümnaasiumiastmesse on igati loogiline samm, sest igale koolilapsele tuleb tagada vähemalt üks soe toidukord päevas. Kahjuks on valitsus teinud koolitoidu osas vaid pool rehkendust - toiduainete kiire hinnatõus on teinud kooli toitlustajatele väga raskeks pakkuda toitvat ning tervislikku sooja lõunat praeguse riigi poolt eraldatava 0,78-eurose toetusega. Keskerakond on oma samasisulistes eelnõudes taotlenud ka koolilõuna toetuse tõstmist 1 euroni. Paraku seisab meie eelnõu juba 2011. aasta aprillist kultuurikomisjoni esimehe sahtlis.

Milline on Eesti rahvale halvim otsus, mis vastu võeti?

Kardan, et kaks väga halba otsust võetakse vastu veel enne suve erakorralistel istungitel. Üheks selliseks otsuseks on erimärgistatud kütteõli kasutamise keelamine kütmiseks, mis toob kaasa inimestele, kes kasutavad oma elamise kütmiseks kütteõli, 38%-lise hinnatõusu. Teine väga valus otsus on teede rahastamise põhimõtete muutmine, mis suure tõenäosusega halvendab Eesti teede olukorda veelgi. Paraku on aga teed väga oluline taristu osa, mis mängib suurt rolli Eesti maapiirkondade arengul.

Kes on riigikogu lõppeva hooaja häbiplekk?

Usun, et demokraatlikus riigis ei tohiks ükski institutsioon piirata ajakirjandusvabadust. Kui täna valitakse, millised meediakanalid pääsevad pressikonverentsile, siis homme võib-olla nõutakse ka sobivate ja kooskõlastatud küsimuste küsimist. Sellises riigis mina ei sooviks elada.

Kas teie erakond ja RK tervikuna on viimase aastaga astunud inimestele lähemale ning kas inimesed mõistavad RKd nüüd paremini?

Selles vallas on kindlasti samme astutud, kuid pikk tee on veel käia. Valijatega kohtudes tuleb tihti kuulda, et miks te seal Riigikogus toetasite maksutõusu või toetuste vähendamist ehk inimeste jaoks on Riigikogu üks tervik ja see, et peaaegu pooled Riigikogu liikmed hääletasid eelnõu vastu, ei jõua Toompealt kaugemale.