„Meil on häbi, et meie huve esindavad teiste riikide esimesed isikud – Eesti president Toomas Hendrik Ilves, Leedu president Dalia Grybauskaitė ja USA president Barack Obama. Meie oma president ajab aga avalikkuse ees segast juttu, ei formuleeri oma seisukohta, ei kinnita võimet ega soovi Läti rahvast otsustavatel hetkedel juhtida. Ta on valmis võtma Riia lossis vastu agressorit, inimõiguste rikkujat, Vene impeeriumi isehakanud taastajat Vladimir Putinit,“ öeldakse kirjas Läti Delfi vahendusel.

Läti intelligentsi esindajad nõuavad, et president ja seimi liikmed väljendaksid selgelt oma arvamust mitte ainult sündmuste kohta Ukrainas, vaid ka autoritaarseks diktatuuriks kasvanud Venemaa poliitilise režiimi iseloomu kohta.

„Igaüks meist on harjunud tegema oma tavapärast tööd, jättes poliitilise tegevuse meie poolt valitute pädevusse. Me uskusime, et otsustaval hetkel kaitsevad nad ideaale, mille eest olime me 1991. aastal valmis ohverdama elu nagu Ukraina rahva parem osa, kes kaitses Maidanil vabaduse, demokraatia ja euroopaliku pluralismi väärtusi,“ kirjutavad kirja autorid.

Kirjas kinnitatakse, et Lätti ei tohiks vastu võtta mitte ainult Putinit, õigeusu patriarhi Kirilli ja teisi ametiisikuid, vaid ka mõningaid Vene šõubisnesi tähti, kes osalevad tavaliselt festivali Novaja Volna kontsertidel. Pöördumise autorid kutsuvad presidenti ja seimi üles tutvustama üldsusele tegevusplaani Vene impeeriumi taastamise katsete puhul.

Kirjale on teiste hulgas alla kirjutanud kirjanik Andra Neiburga, helilooja Pēteris Vasks, režissöör Ivo Briedis, ajaloolane Gustavs Strenga, kirjanik Baņuta Rubess, kunstnik Māris Bišofs, publitsist Pauls Bankovskis, kirjanik Gundega Repše, arst Aivars Slucis, ajakirjanikud Atis Klimovičs, Baiba Strautmane, Kārlis Streips ja teised.