Tallinna elanikkond on lõhenenud eestlasteks ja venelasteks, kes hääletavad erinevate erakondade poolt. Venelased toetavad ülekaalukalt, peaaegu 90 protsendi ulatuses Keskerakonda. Eestlased toetavad aga peamiselt kolme eestlaste erakonda ehk Reformierakonda, SDEd ja IRLi.

Kuna kahe leeri vahel liikuvaid hääli on vähe, siis muutuvadki oma valijate mobiliseerimise katsed erakondadele atraktiivsemaks kui vastasleerilt häälte endale tõmbamise katsed. Lisaks oma valijate mobiliseerimisele on oluline ka vastasleeri valijate demotiveerimine, et nood koju jääksid.

Keskerakond on juba mõnda aega tegelenud aktiivselt mõlemaga. Vihane võitlus vene koolide venekeelsele õppekeelele jäämise eest on just katse mobiliseerida vene valijaid ja rõhutada, et just Keskerakond on nende kaitsja. Siinjuures aitab neid see, et eesti valijatele see teema korda ei lähe, mistõttu paremerakonnad ei saa sama teemat kasutada eestlaste motiveerimiseks.

Tallinnas opositsioonis olevad erakonnad ja eriti Reformierakond on omakorda võtnud kasutusele järjest radikaalsema sõnavara, et oma valijaid valima tuua. Otseselt rahvuslikule konfliktile mängimist ei peeta praegu heaks tooniks, aga kui Reformierakond kasutab selliseid märksõnasid nagu "okupatsioon" või "tsivilisatsioonide konflikt", siis on tegemist väga selgete viidetega eestlaste ja venelaste vahelisele konfliktile.

Vastasleeri valijate demotiveerimisega tegeleb aktiivselt Keskerakond, mis üritab igal võimalusel jätta muljet, et Keskerakonna võit Tallinnas on ette määratud ja opositsionäärid võivad rahulikult koju jääda, sest vahet pole.

See kampaania on olnud üsna edukas, sest veendumus Keskerakonna vääramatust võidust on levinum, kui tegelikud toetusnumbrid linnas õigustaksid. Seda usuvad isegi paljud reformierakondlased. Oravapartei raskused endale Tallinnasse tugeva linnapeakandidaadi leidmisega võivad olla seotud sellega, et keegi ei taha minna kaotama.

Ent Tallinnas toimub lisaks võitlusele Keskerakond vs teised ka võistlus opositsiooni sees, kus Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid võitlevad, kumb on populaarsem ja vajadus seal hea välja näha võib sundida Reformierakonda ennast kokku võtma.

Sarnast venelaste demotiveerimise kampaaniat paremerakonnad korraldanud pole. Nii, nagu neil pole venelaste suhtes mingit positiivset plaani, pole neil ka mingit negatiivset plaani.