Tõlkija ja vabadusvõitleja Mart Niklus teatas varem meediale, et kahetunnine pikett algab kell 12 Islandi väljakul välisministeeriumi hoone ees. Kui kella 12 ajal oli hoone ees piketeerimas umbes paarkümmend inimest, siis tund aega hiljem oli meeleavaldajaid umbes kümmekond.

"Sellega protesteerivad rahvuslikult meelestatud kodanikud meie praegusaegsete võimulolijate poolt kavatsetava "mõlemaid pooli rahuldava piirileppe" vastu, mis tegelikult on hiiliv lahtiütlemine 1920. aasta Tartu rahulepingust ning Jaan Poska elutöö jalge alla tallamine," teatas Niklus.

Eesti ja Venemaa on hiljuti uuesti alustanud piirilepete konsultatsioone. Konsultatsioonide esimene voor toimus 31. oktoobril Moskvas, teine voor leiab aset detsembris Tallinnas.

Eesti välisminister Urmas Paet ja tema Venemaa kolleeg Sergei Lavrov allkirjastasid Eesti ja Venemaa piirilepped 18. mail 2005 Moskvas. Üks lepe sätestas Eesti ja Venemaa vahelise mere- ja teine maismaapiiri.

Riigikogu ratifitseeris Eesti ja Venemaa piirilepped 2005. aasta 20. juunil 78 poolt- ja nelja vastuhäälega.

Viie fraktsiooni ettepanekul lisas riigikogu seadusele preambuli, mille kohaselt pidas Eesti parlament lepet ratifitseerides silmas, et piirilepng muudab kooskõlas põhiseaduse 122. artikliga osaliselt 1920. aasta 2. veebruari Tartu rahulepinguga sätestatud riigipiiri joont, kuid ei mõjuta ülejäänud Tartu rahulepingut ega määra piirilepinguga mitteseotud kahepoolsete küsimuste käsitlemist.

2005. aasta juuni lõpus teatas Venemaa, et võtab oma allkirja Eestiga sõlmitud piirilepetelt tagasi. Vene ametiisikute sõnul võimaldab riigikogus piirilepetele lisatud preambul esitada Venemaale tulevikus territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud.