Seaduseelnõu märgib, et “samal ajal on näiteks OECD riikides inflatsioon olnud 79,7 protsenti (perioodil 1994–2013 on Euroopa Liidu riikides inflatsioon olnud 48,1 protsenti, OECD riikides 79,7 protsenti ja maailmas 175,5 protsenti) ning mitmed riigid (näiteks Soome) uuendavad päevaraha maksuvabu piirmäärasid igal aastal. See on toonud kaasa olukorra, kus Eesti töötajad peavad päevaraha maksuvaba piirmäära ületavad kulud tasuma oma palgast või Eesti tööandja peab tasuma tulu- ning sotsiaalmaksu tegelikke kulusid katvalt, kuid maksuvaba piirmäära ületavalt päevaraha osalt.”

Et asutused ei hakkaks osa palgast päevarahaga asendama (näiteks kaugsõiduautojuhtide puhul), kehtib piirang: 50eurost päevaraha saab maksta vaid reisi esimese 15 päeva jooksul ja mitte rohkem kui 15 päeva eest kuus.

Päevaraha suurendamise vastu pole protesti avaldanud ükski erakond. Riigikogu liikmed said möödunud aastal päevaraha kokku 1193 lähetuspäeva eest. Päevaraha suurenemine toob seega keskmiselt reisivale saadikule 213 eurot lisaraha aastas.