Eelmisel nädalal teavitas Iraan oma otsusest võetud kohustuste täitmine peatada tuumakokkuleppe teisi osapooli Hiinat, Prantsusmaad, Saksamaad, Venemaad ja Suurbritanniat. USA taganes leppest ühepoolselt aasta tagasi ja kehtestas uuesti sanktsioonid, vahendab Reuters.

Kokkuleppe järgi oli Iraanil lubatud toota madala rikastusastmega uraani 300-kilogrammise piiranguga ja toota rasket vett kuni umbes 130 tonni. Teheran võis piiranguid ületavad kogused ladustamiseks või müügiks riigist välja viia.

Iraani ametniku sõnul ei ole riigil nüüdsest enam rikastatud uraani ja raske vee tootmise piiranguid.

Iraan on hoiatanud, et kui teised riigid ei kaitse teda 60 päeva jooksul USA sanktsioonide eest, alustab ta uraani rikastamist kõrgemal tasemel.

Euroopa Liit ning Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia välisministrid on öelnud, et jäävad endiselt tuumakokkuleppele kindlaks, aga ei lepi Teherani ultimaatumitega.

Kokkulepe seab piirangu ka puhtusele, milleni Iraan võib uraani rikastada. See on 3,67 protsenti, mis on kaugel 90 protsendist, mis on tuumarelvakõlblik. Samuti on see kaugelt alla 20 protsendi, milleni Iraan uraani rikastas enne kokkulepet.

Iraani kõrgeim juht, ajatolla Ali Khamanei ütles eile, et Teheran ei taha sõda USA-ga, vaatamata kasvavatele pingetele.