Nobeli tseremoonial osalevad Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy, Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ja Euroopa Parlamendi esimees Martin Schulz ning enamiku Euroopa Liidu riikide esindajad, teiste seas Prantsusmaa president François Hollande ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Eestit esindab Oslos haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, Lätit peaminister Valdis Dombrovskis, Leedut president Dalia Grybauskaitė ja Soomet peaminister Jyrki Katainen, vahendab BNS.

Aastakümneid kestnud töö eest Euroopa ühendajana preemia pälvinud Euroopa Liit annetab sellega kaasneva ligi miljon eurot lastele, kes on sõdades ja konfliktides kannatada saanud.

Norra Nobeli komitee märkis oma otsuses omistada tänavune rahupreemia Euroopa Liidule, et sellega tunnustatakse bloki panust "Euroopa muutmisel sõjakontinendist rahukontinendiks". Vanade vaenlaste Prantsusmaa ja Saksamaa juhtimisel rajatud algselt kuueliikmeline ühendus paisub järgmise aasta juulis, kui blokiga ühineb Horvaatia, 28-liikmeliseks.

Norra Nobeli komitee sõnul on Euroopa Liidu lipp "kuus kümnendit kestnud rahu sünonüüm".

Samal ajal tõmbab preemia omistamine tähelepanu ka bloki praegustele lahkhelidele ja ees seisvatele väljakutsetele.

"Nobeli komitee valis hetke hoolikalt, andes preemia välja ajal, mil Euroopa Liit on kriisis ja natsionalism kasvuteel," ütles mõttekoja Carnegie Europe direktor Jan Techau. "See on meile meeldetuletus. Euroopa Liit on peamine rahugarant, kuid me ei tähtsusta seda ning kaldume seda unustama."

Ülejäänud Nobeli preemiad jagatakse esmaspäeval Stockholmis.