Nüüd satuvad pringlid Eesti vetesse vaid korra või paar aastas. Kuid Taani väinades ning maailmamere põhjapoolsetes vetes leidub neid tänaseni. Valget värvi pringel (albiino) on aga eriliselt haruldane, rahvusvahelise vaalade ja delfiinide kaitseorganisatsiooni WDC kohaselt on kogu maailmas teada ainult 14 selle liigi isendit. Saksa teadlastel õnnestus seekord pildistada valget pringlit Fehmarni läheduses. Kuid kas nähtud veeimetaja on ehtne albiino, pole teada. Seda võib teha kindlaks ainult looma silmade värvi põhjal.

Kuid ka teiste vaalaliikide seas leidub valgeid veeimetajaid. Eelmisel aastal nähti valget mõõkvaala (Orcinus Orca). Loom sai nimeks “Iceberg”. WDC merekaitseprogrammi juhi Erich Hoyti grupi teadlastel õnnestus ebatavalist vaalalist filmida Beringi mere Aleuutide saarestikus.

“Valge pringli avastamine Läänemeres tõestas, milliseid üllatusi meie ookeanid tänaseni pakuvad. Pringleid on üleüldiselt raske avastada, veel raskem üksteisest eristada. Kuid nüüd nähtud vaal aitab teadlastel saada veeimetajate kohta rohkemat informatsiooni. Juhul kui valget pringlit hakatakse siin tihedamini nägema, elab ta aga pidevas ohus,” räägib Fabian Ritter, WDC-kampaania “Walheimat” (Vaalade kodu) juht.

Ainuüksi Läänemere kalastajate võrkudes suri eelmisel aastal suur arv pringleid, näiteks leiti Schleswig-Holsteini liidumaa vetes suvel 60 surnut looma. „Kuigi pringlid on ainukene Saksa vetes elav vaalaliik, teame me temast ikka veel liialt vähe. Nüüd nähtud valge veeimetaja on seetõttu nagu väike ime ja märk selle kohta, et väikesed vaalad vajavad kaitset, ütles Ritter.

Kampaaniaga http://www.be-their-voice.com/de püütakse pöörata tähelepanu sellele, et Läänemeres ujuvad pringlid vajavad hädasti kaitset.

Info: Albinism vaalade ja delfiinide juures

Valgetel vaaladel ja delfiinidel puudub genetiilise häire tõttu värvipigment või loomad pole võimelised seda tootma. Seetõttu räägitaksegi ka valgete pringlite puhul abiinodest. Tihti on nendel veeimetajatel halvem nägemine, mis teeb neile toidu otsimise raskemaks. Samuti surevad albiino-loomad varem kui nende liigikaaslased. Sellest hoolimata on valged pringlid hästi parvedesse integreerunud, räägib WDC pressiesindaja Laura Döhring Münchenist. Albinism ei ole pealegi päritav ehk valgete veeimetajate, kaasa arvatud pringlite pojad ei ole praktiliselt kunagi albiinod. See on ka põhjuseks, miks geneetilise värvihäirega loomi on nii vähe.