Sturgeon ütles, et Euroopa Liidu referendumile järgnenud muudatused ja väljavaade, et Suurbritannia parlamendis valitsevad pikemat aega konservatiivid, tähendab, et tuleb algatada uus arutelu Šotimaa tuleviku üle, vahendab ERR-i uudisteportaal uudisteagentuuri Reuters.

"Tagamaks, et neil muutlikel aegadel saaks kuuldavaks iga Šoti inimese hääl, algatan täna Šotimaa läbi aegade suurima poliitilise kuulamise," teatas minister avalduses. "Debatt peab puudutama ka iseseisvuse võimaluse uurimist".

62 protsenti šotlastest toetas juunikuisel Brexiti-referendumil Euroopa Liitu jäämist. Kahe aasta tagusel Šotimaa iseseisvusreferendumil otsustasid šotlased Suurbritannia koosseisu jäämise kasuks.

Täna hommikul Timesis avaldatud YouGovi arvamusküsitlus näitas, et Šotimaa iseseisvust toetas 46 ja Suurbritanniasse jäämist 47 protsenti vastanuist. Kui teine referendum peaks tõepoolest korraldatama ja selle vastus oleks taas eitav, võiks see Sturgeoni poliitilisele karjäärile hävitavalt mõjuda.

Sturgeon rääkis kohe pärast Brexiti-otsuse selgumist, et uus iseseisvusreferendum on väga tõenäoline.

Suurbritannia peaminister Theresa May ütles juulis, et on valmis Šotimaa tulevaste sidemete osas ELiga erinevaid arvamusi ära kuulama, kuid suhtus teise iseseisvusreferendumi võimalusse tõrksalt.