Schäuble ütles, et Venemaa tegevus Ukrainas meenutab talle Natsi-Saksamaa ekspansionismi. „Hitler võttis sellised meetodid kasutusele juba Sudeedimaal,“ ütles Schäuble esmaspäeva hommikul Berliinis rahandusministeeriumis toimunud avalikul üritusel. „See on miski, mida me kõik ajaloost teame.“ Schäuble kommentaar oli suunatud Venemaa õigustuste vastu Krimmi annekteerimisele. Venemaa väidab, et Ukraina ohustas Krimmi venelastest elanikkonda. Natsid väitsid 1938. aastal samamoodi, et tollase Tšehhoslovakkia äärealade etnilised sakslased vajasid kaitset, vahendab Der Spiegel.

Arvestades üha suurenevaid pingeid Venemaa ja lääne vahel ning Saksamaa rahandusministri poliitilist mõju Euroopas, võivad Schäuble sõnad erimeelsused veelgi ägedamaks muuta.

Schäuble kõneles 50 Berliini kooliõpilasele, kes võtsid osa valitsuse organiseeritud Euroopa Liidu projektipäevast. Minister vastas laste küsimustele Euroopa ühtsuse ja eurokriisi kohta. Üks õpilane küsis, kas Ukraina kriis võib potentsiaalselt eurotsooni probleeme suurendada. Schäuble vastas, et kõige tähtsam on takistada Ukraina maksejõuetuks muutumist. Ta ütles, et kui Kiievi valitsus ei ole enam võimeline julgeolekujõududele maksma, siis võivad mõned relvastatud jõugud püüda võimu haarata. Schäuble hoiatas, et see võib anda Venemaale ettekäände sisse tungida. „Venelased ütleksid siis, et ei saa leppida sellega, et nad ähvardavad meie vene elanikkonda. Nüüd peame me neid kaitsma ja see on meie sissetungi põhjus,“ rääkis Schäuble.

Rahandusminister seletas kooliõpilastele, kuidas Krimmi okupeerimine Venemaa poolt teoks sai. „Ühel hetkel olukord eskaleerus ja Putin ütles siis: „Ma olen tegelikult niikuinii alati Krimmi tahtnud.““ Schäuble sõnul õigustas Putin seda tegevust, sest Venemaa Musta mere laevastik asub poolsaarel. Schäuble sõnul mõtles Putin: „Ja praegune võimalus on sobiv.“ Schäuble väitis lisaks, et Venemaa president paigutas väed Ukraina piiri lähedale, et näidata, et ta võib tagada korra, kui seda vaja peaks olema.

Schäuble rääkis kooliõpilastele veel, et mure Venemaa tegevuse pärast on laialt levinud tema kolleegide hulgas Euroopa Liidu liikmesriikides, mis kuulusid varem idablokki – eriti Ungaris, Poolas ja Balti riikides. „Nad on üsna hirmunud,“ ütles Schäuble. Nende riikide rahandusministrid on Schäuble sõnul talle isiklikult rääkinud, et kavatsevad suurendada sõjalisi kulutusi. Saksamaa kaitsekulutuste suurendamine rahandusministri sõnul plaanis ei ole. „Sellest poleks kasu,“ ütles Schäuble.