Peaminister Manuel Valls ütles, et tema valitsus on kvoodisüsteemi vastu ja et „see ei ole kunagi olnud osa Pariisi ettepanekutest“.

„Selle asemel tuleks avada sisserändajate vastuvõtukeskused Aafrikas,“ ütles Valls.

Alles nädala alguses teatas siseminister Bernard Cazeneuve, et riik on kvoodisüsteemi poolt.

Euroopa Komisjon esitles  kolmapäeval  kvoodisüsteemi, mille alusel tuleb peamiselt üle Vahemere saabuvad põgenikud ja asüülitaotlejad vastu võtta.

Selle alusel sõltuks liikmesriikidesse paigutatavate migrantide hulk riigi elanikkonna suurusest, majanduslikust seisust, tööpuuduse tasemest ja sellest, kui palju põgenikke on juba vastu võetud.

Eestil tuleks selle alusel järgmiste aastate jooksul majutada 326 põgenikku.

Immigrantide vastuvõtu kvootide süsteem, mida Euroopa Komisjon esitles, ei saa aga kehtida liikmesriikide heakskiiduta. Kõik varasemad katsed ELis sellist kohustuslikku süsteemi luua on läbi kukkunud.

Liibüa valitsusallikas hoiatas pühapäeval uudistekanali BBC vahendusel, et terroriorganisatsioon Islamiriik (ka ISIL & ISIS) smugeldab paadipõgenike lipu all Euroopasse ka oma võitlejaid.

Valitsuse nõuandja Abdul Basit Harouni väitel saadavad smugeldajad ISILi võitlejad koos ülejäänud immigrantidega Vahemerele, kust Itaalia ja Hispaania piirivalvurid nad seejärel päästavad ning paadipõgenikena vastu võtavad.