Üksuse, mille ülesanne oli koordineerida Euroopa Liidust lahkumise plaanide koostamist, endine juht Oliver Letwin ja kaks endist õigusametnikku on seisukohal, et küsimus ei peaks jõudma Ülemkohtusse, vahendab uudistekanal BBC.

Nende meelest peaks peaminister andma parlamendile võimaluse hakata lahkumise üle viivitamatult arutama.

Suurbritannia kõrgema kohtu novembrikuise otsuse järgi vajab peaminister May esmalt parlamendi heakskiitu, enne kui saab 50. artikli käivitada ehk alustada ametlikku protsessi riigi lahkumiseks Euroopa Liidust. Peaminister Theresa May lubas otsuse Ülemkohtusse edasi kaevata.

Ülemkohus otsustas reedel, et Šotimaa ja Walesi parlamentidel on õigus apellatsiooniistungil Euroopa Liidust lahkumise teemal oma sõna öelda.

Eksminister Letwin ütles BBC raadiosaatele Today, et valitsus peaks kiirelt apellatsioonist loobuma ja saatma „tiheda ajakavaga ja kammitsetud seaduseelnõu“ parlamenti, sest Ülemkohus võib anda Šotimaale ja Walesile õiguse lahkumisotsuse osas kaasa rääkida või see suisa vetostada.

Juristist kindral Edward Garnier oli samal seisukohal, öeldes, et apelleerimisest loobudes õnnestuks vältida kulutusi ja kära kohtunike volituste üle. Seda arvamust jagas ka endine peaprokurör Dominic Grieve, kes märkis, et tema ei näe antud olukorras mõtet kohtuasjaga jätkata.

Kõik kolm meest toetasid enne referendumit Suurbritannia Euroopa Liitu jäämist.

Valitsus teatas täna, et ei kavatse apellatsioonist loobuda ja leiab endiselt, et arvestades rahvahääletuse tulemust ei ole vaja parlamendi nõusolekut, alustamaks blokist lahkumist.

Ülemkohus ei langeta apellatsiooni osas otsust enne tuleva aasta jaanuari.